Burse - Fonduri mutuale

Atentia se muta pe RASDAQ, pentru ca Bursa stagneaza

15.10.2007, 20:50 12

RASDAQ devine segmentul de piata cel mai interesant pentru investitorii de la Bucuresti, in conditiile in care saptamana trecuta a adus mai multe schimbari in actionariatul companiilor vedeta din aceasta sectiune. In plus, vineri, va-loarea tranzactiilor pe companiile de pe RASDAQ a fost de peste 19 mil. euro, in timp ce segmentul regulat a adus rulaje de 14,6 mil. euro.
Deal-urile si cresterile record au fost din nou cuvinte de ordine pe segmentul secundar de piata. Marti, fondul olandez de investitii MEI Roemenie en Bulgarije (MEI RBF) a intrat in actionariatul constructorului Imotrust Arad, platind 5,5 mil. euro pentru 5% din companie. Miercuri, omul de afaceri Ovidiu Tender a vandut 9,7% din Vulcan, companie pe care o controleaza. In schimbul pachetului acesta a primit 3,6 milioane de euro. Joi, MEI RBF a iesit partial din actionariatul producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau. Fondul a incasat 1,2 mil. euro, profitul acestuia ridicandu-se la peste 200% in mai putin de un an. MEI-RBF ramane insa actionar cu 6% din Cemacon, iar pe piata romaneasca de capital expunerea acestuia se ridica la peste 100 milioane de euro. Vineri, rulajele de pe RASDAQ au explodat dupa ce Pharmafarm si-a schimbat aproape integral actionariatul in urma a doua tranzactii deal in valoare de 13,6 mil. euro (45,15 mil. lei).
Pe piata principala variatiile de pret au fost minime. Indicele BET a urcat cu 0,08%, iar societatile de investitii financiare au avansat in medie cu 0,67% vineri. Rulaje mai importante s-au remarcat la BRD. "Banii investitorilor straini sunt cei care creeaza trendul, iar in aceasta perioada acestia nu au o activitate energica pe segmentul de piata reglementat. Exista insa un sentiment pozitiv in randul investitorilor romani si o stare de asteptare la nivelul investitorilor straini", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Intreaga piata asteapta stiri care sa dea un trend clar indicilor bursieri, dar cel mai apropiat si mai probabil de a aduce o schimbare este oferta initiala a Transgaz, programata pentru sfarsitul lunii noiembrie, conform surselor din piata. Si rezultatele financiare ar putea veni cu anumite schimbari pe actiunile vizate de acestea.
"Oferta Transgaz poate reprezenta un punct de intoarcere in piata. Raman insa intrebari cu privire la gradul de suprasubscriere si la randamentul pe care il va aduce", spune Mihai Chisu.

Actiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagr~ (EFO) au pierdut vineri 0,5%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 340.000 de euro (1,13 mil. lei), fiind cea mai mare tranzactie inregistrata de actiunile THR in ultimele doua luni si jumatate. Titlurile companiei au crescut de la inceputul anului de peste patru ori si jumatate, de la un pret de 0,434 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie. Cel mai mare pret a fost atins pe 24 iulie, atunci cand actiunile THR s-au tranzactionat la un pret de 2,5 lei/actiune. De la inceputul lunii, titlurile companiei au pierdut circa 6,5%, scazand de la un pret de 2,12 lei pe 1 octombrie la 1,99 lei vineri.

Actiunile Alro Slatina (ALR) au pierdut vineri 3,85%, pe fondul unui rulaj de doar 22.000 de euro (74.000 de lei). Casa de comert Conef, parte a grupului Vimetco, a cumparat joi la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de actiuni Alro, reprezentand 0,22% din capitalul producatorului de aluminiu, la un pret cu 14,14% peste cotatia de referinta de miercuri, valoarea tranzactiei speciale fiind de circa 5,3 milioane de euro (17,68 milioane de lei). Conef a cumparat cele 1,56 milioane de titluri pe piata deal a BVB, unde partile negociaza direct, la un pret de 11,3 lei pe unitate. Alro a inregistrat in primele sase luni ale acestui an un profit net de 71,6 milioane de euro (238,7 milioane de lei).

Actiunile Imotrust Arad (ARCV) au pierdut vineri 0,27%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 196.000 de euro (651.000 de lei), reprezentand al patrulea rulaj de pe piata RASDAQ. Imotrust a cumparat pachetul majoritar al RND Auto din Oradea, pentru 2,3 mil. euro, in vederea derularii unor proiecte imobiliare pe terenul de 11.435 de metri patrati detinut de aceasta companie. Compania a anuntat recent ca intentioneaza sa-si dubleze capitalul social, de la 10,68 milioane de lei la 21,36 milioane de lei, prin aport in numerar al actionarilor, si sa-si transfere actiunile de pe piata Rasdaq la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti.

Titlurile Cemacon Zalau (CEON) au pierdut ieri 3,84%. Fondul de investitii olandez MEI Roemenie en Bulgarije a vandut saptamana trecuta peste 4% din capitalul producatorului de materiale de constructii Cemacon printr-o tranzactie speciala in valoare de 1,2 milioane de euro (4,2 milioane de lei). Cele 120.000 de actiuni au fost cedate la pretul de 35 de lei/actiune. Fondul cumparase actiunile Cemacon la sfarsitul lunii martie, cand pretul din piata era de circa 12 lei/actiune. In urma operatiunii, fondul a obtinut un profit de circa 0,85 milioane de euro. Fondul de investitii olandez si-a diminuat detinerea la compania din Zalau cu 4,12%, de la un nivel de 10,12% la 6%.

Actiunile SCT Bucuresti (SCT) au pierdut vineri 14,11%, fiind a doua scadere consecutiva dupa cea de joi, de 5,63%. Scaderea din ultimele doua sedinte vine dupa ce titlurile Societatii de Constructii in Transporturi au crescut in doua saptamani de peste doua ori, de la un pret de 28,5 lei/actiune pe 24 septembrie la un maxim de 59,9 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat vineri la 206.000 de euro (686.000 de lei), reprezentand al treilea rulaj de pe RASDSAQ. RASDAQ-C, principalul indice al pietei RASDAQ, a pierdut vineri 0,05%. Ultima tranzactie cu titlurile SCT Bucuresti s-a perfectat vineri la un pret de 48,1 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO