Burse - Fonduri mutuale

Aurul a închis octombrie pe plus, dar riscă să-şi piardă luciul spre sfârşitul anului

Aurul a închis octombrie pe plus, dar riscă să-şi...

Autor: Radu Bostan

06.11.2015, 00:04 461

Cotaţia aurului a încheiat luna octombrie în creştere cu 2,5% în dolari faţă de luna precedentă, dar preţul metalului preţios a revenit în noiembrie pe o pantă descendentă, în condiţiile în care investitorii văd tot mai probabilă decizia băncii centrale americane de a creşte dobânda de referinţă în decembrie.

Aurul a închis luna octombrie la cotaţia de 1.142 dolari/uncie, potrivit World Gold Council, dar până pe 4 noiembrie a mai scăzut cu 3%, atingând preţul de 1.107,9 dolari/uncie, potrivit Bloomberg. O uncie este echivalentă cu 31,1 de grame.

La cursul BNR, preţul gramului de aur a crescut în octombrie cu 4,6%, până la 148,6 lei, deoarece şi dolarul s-a întărit cu 2,3% faţă de leu. Cotaţia aurului evoluează invers faţă de dobânda de politică monetară, deoarece o reducere a dobânzii de referinţă echivalează cu ieftinirea creditului şi determină astfel creşterea lichidităţii din piaţă, iar investitorii consideră că acest fenomen poartă riscul accentuării inflaţiei. În schimb, aurul este văzut ca un plasament care îşi păstrează valoarea mai bine decât banii lichizi.

Scăderea costurilor energetice, parţial datorită prăbuşirii preţului la petrol, a redus însă rata inflaţiei în Statele Unite până aproape de zero, în pofida măsurilor de relaxare monetară. Pe de altă parte, oficialii băncii centrale americane Federal Reserve (Fed) au dat semne că sunt pregătiţi ca în decembrie să majoreze dobânda doar pentru a preîntâmpina o eventuală revenire a inflaţiei. Principalul scop al relaxării începute de Fed acum câţiva ani a fost încurajarea investiţiilor şi, în consecinţă, reducerea şomajului.

„În discursul susţinut la Washington (în faţa Congresului SUA - n. red.), şefa Fed dna Janet Yellen a subliniat performanţa recentă a economiei americane şi a semnalat posibilitatea demarării ciclului monetar la şedinţa de politică monetară din decembrie“, scriu analiştii Băncii Transilvania.

Analiştii consultaţi de agenţia Bloomberg văd o probabilitate de 52% ca Federal Reserve (Fed), banca centrală a SUA, să majoreze dobânda-cheie în următoarea şedinţă, pe 15-16 decembrie. Aceasta ar avea efectul de a trimite cotaţia aurului pe o pantă descendentă şi mai abruptă.

Măsurile de relaxare monetară (scăderi de dobândă alături de infuzii de capital) luate de Fed au alimentat un raliu al aurului până în 2013. Aurul a atins maximul de 1.800 de dolar/uncie în august 2011. Faţă de începutul acestui an, aurul are un minus de 6,3% în dolari.