Burse - Fonduri mutuale

AVAS vrea sa iasa de la Avicola Iasi, compania lui Gigi Becali

26.02.2009, 17:49 31

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos la vanzare participatia de 9,57% pe care o detine la producatorul de carne de pasare Avicola Iasi (AVIM), firma controlata de Gigi Becali, pentru suma de 2,8 mil. lei (650.000 de euro).

Oferta de vanzare se va derula in perioada 6 - 26 martie si va fi intermediata de divizia de brokeraj a BRD-Groupe Societe Generale.
Vanzarea pachetului vine in contextul in care participatia AVAS in companie a fost diluata puternic in ultimii ani de majorarile de capital derulate de Avicola Iasi, Ultima majorare a avut loc anul trecut, in urma operatiunii participatia AVAS in companie reducandu-se la jumatate, de la 20,4% din actiuni, cat controla institutia anterior.
Gigi Becali a majorat atunci capitalul social al Avicola Iasi cu 15,6 mil. lei (4,3 mil. euro), pana la 29,4 mil. lei, printr-un aport de numerar.
Statul nu are dreptul sa participe la majorarile de capital derulate de companiile unde are participatii, acest lucru fiind considerat drept ajutor de stat. In aceste conditii, AVAS incearca sa iasa din companiile unde detine pachete minoritare si nu are putere de decizie.
AVAS cere un pret de 2,5 lei pentru o actiune Avicola Iasi, nivel egal cu valoarea nominala a acestor titluri. Actiunile Avicola Iasi sunt foarte putin tranzactionate, in acest an avand loc un singur transfer, la un pret de 0,8 lei/actiune.
Pretul cerut de instiutia statului evalueaza compania lui Becali la 4,7 mil. euro (11,7 mil. lei).
Firma a inregistrat in primele noua luni din 2008 un profit net de 2 mil. lei, mai mare cu 70% fata de acelasi interval din 2007 si afaceri in crestere cu 53%, de 35,5 mil. lei (9,7 mil. euro).
Exceptand AVAS, in actionariatul firmei se mai regaseste SIF Moldova, cu 3,37% din titluri, iar Gigi Becali detine 85% din actiunile Avicola Iasi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO