Burse - Fonduri mutuale

Biofarm isi majoreaza capitalul si se extinde in Ucraina

Biofarm isi majoreaza capitalul si se extinde in Ucraina

Click pentru imaginea intreaga

21.09.2007, 17:49 22

Actionarii producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) au aproabat ieri in Adunare Generala majorarea capitalului cu 12,8 mil. euro (43,1 mil. lei), prin aport in numerar al actionarilor, precum si infiintarea unei societati in Ucraina, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori.
Actionarii companiei vor putea subscrie actiuni Biofarm in cota de detinere la valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, rata de alocare a subscrierii fiind de 74,5% din capitalul initial. In urma acestei operatiuni, capitalul societatii ar urma sa ajunga la 101,8 mil. lei (30,1 mil. euro).
Statul, reprezentant de AVAS, va participa la majorare cu un teren in valoare de 0,43 mil. lei (circa 127.000 euro), aferent pachetului de 1% pe care AVAS il detine la producatorul de medicamente.
Biofarm a mai derulat anul acesta o majorare de capital, prin care a distribuit o actiune gratuita la patru detinute anterior, din profitul anului anterior.
Producatorul de medicamente va mai participa la infiintarea unei societati cu sediul in Kiev, care va fi detinuta in asociatie, participatia Biofarm la aceasta fiind de 50% din capitalul social. Prin noua societate, Biofarm intentioneaza sa patrunda cu vanzari pe piata medicamentelor din Ucraina. Capitalul social initial al societatii va fi de 10.000 de euro, insa investitiile ar putea atinge 150.000 de euro.
De altfel, in ultima perioada, principala preocupare a conducerii companiei a vizat extinderea pe pietele externe, in conditiile in care vanzarile la export au inregistrat o crestere semnificativa anul trecut.
Vanzarile Biofarm pe pietele din afara au urcat in 2006 cu 53%, in conditiile in care vanzarile totale ale companiei s-au majorat in aceeasi perioada cu 14,6%.
Producatorul de medicamente activeaza pe piata din Rusia, Azerbaidjan, Moldova si de curand a intrat pe piata din Belarus si Bulgaria.
Conducerea companiei nu a fost ieri disponibila pentru a oferi mai multe detalii.
La 31 iunie, Biofarm avea o cota de piata de 5,7% in volum de unitati vandute, comparativ cu 4,93% in aceeasi perioada din 2006.
Strategia Biofarm prevede cresterea cotei de piata prin lansarea a aproximativ 10 produse noi anual si exploatarea zonelor de nisa ale pietei medicamentelor, potrivit reprezentantilor companiei. In primele sase luni, profitul net al Biofarm s-a ridicat la 9,15 mil. lei (2,77 mil. euro), cu 22% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile unui avans de 1,3% al cifrei de afaceri, la 29,5 mil. lei (8,95 mil. euro).
SIF Oltenia si SIF Moldova s-au numarat printre principalii cumparatori ai acestor titluri, in ultima luna acestea achizitionand un pachet de circa 0,2% din capitalul Biofarm.
SIF-urile sunt principalii actionari ai companiei, respectiv SIF Oltenia cu o detinere de 14,33% din actiuni, SIF Moldova si SIF Banat-Crisana cu pachete de peste 10% din capitalul companiei. Fondul de investitii american Julius Baer are o participatie de circa 5,1%.
Titlurile Biofarm Bucuresti au pierdut ieri aproape 3% si au inchis sedinta la un pret de 0,995 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 173 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO