Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Caderea Guvernului era anticipata. Evolutia Bursei depinde de cat se va prelungi criza politica

Brokerii: Caderea Guvernului era anticipata. Evolutia Bursei depinde de cat se va prelungi criza politica
13.10.2009, 23:30 35

Analistii considera insa ca amplificarea crizei politice arputea fi taxata de investitorii straini si ar putea decupla piatalocala de evolutia pozitiva a burselor internationale.

Ruperea coalitiei si iesirea ministrilor PSD de la Guvernare pe1 octombrie au determinat o scadere de 6% a principalului indice alBursei de la Bucuresti (BET), in timp ce SIF-urile au pierdut 10%in doua zile.

Ulterior, piata a recuperat pierderile, dar nu a mai inregistratcresteri, spre deosebire de pietele externe, care au atins noimaxime in ultimele zile, iar brokerii au reclamat o decuplare intrebursa de la Bucuresti si celelalte piete din cauza crizei politice.

Intrarea in expectativa a investitorilor s-a reflectat si inscaderea rulajelor de pe Bursa, care urcasera puternic la sfarsitullunii septembrie. Astfel, daca la finele lui septembrietranzactiile de pe Bursa se apropiau de 10 mil. euro pe zi inultima saptamana, acestea au scazut la 4 mil. euro zilnic.

Brokerii sustin ca adoptarea motiunii de cenzura impotrivaguvernului Boc nu schimba foarte mult situatia pentru bursa de laBucuresti, dar ca prelungirea situatiei de incertitudine la nivelpolitic ar putea indeparta investitorii straini, care au dat semnein ultimele luni ca ar fi interesati sa revina in piata.

"Noi cadem de cinci zile, afara bursele fac noi maxime istorice.A fost o oportunitate pentru unii investitori sa cumpere actiunimai ieftine. Volumele pe scadere au fost mici si acest lucru spunemulte despre credibilitatea acestei caderi. Maine cred ca vom vedeaexact cum vor reactiona strainii la stirea asta, pentru ca astazipe Bursa nu s-a schimbat nimic. Tot guvernul acesta o sa ramana, nupun altul in loc ca n-au timp pana la alegeri. Stirea o vad ca peuna negativa pentru Romania, pentru ca orice instabilitate nu facebine Bursei", spune Mihai Piscan, broker la EFG EurobankSecurities.

Jucatorii din piata asteapta acum o rezolvare cat mai rapida asituatiei de catre presedintele Traian Basescu si de catrepartidele politice.

"Caderea Guvernului era de asteptat. Cred ca lucrurile acesteaerau luate deja in calcul pentru ca piata s-a decuplat de evolutiala nivel mondial. Asteptam miscarea presedintelui sa vedem cesolutie va propune pentru ca daca criza va duce la alegerianticipate, aceasta criza va fi una majora si va bloca activitateaGuvernului 3-4 luni de aici incoace", sustine Adrian Manaila, sefulfirmei de brokeraj Eldainvest din Galati.

El mai considera ca acest eveniment provoaca o instabilitate maimare. "Deja am vazut cum dupa ruperea aliantei au inceput saschimbe oameni in companii. Va fi o lipsa de decizie in companiilede stat. Ce poate face un director in 3-4 saptamani cat este pusacolo ?"

Managerii de fonduri mutuale sustin ca fondurile de investitiistraine, in special, sunt extrem de atente la ce se intampla inmediul politic, iar impactul caderii Guvernului, pentru prima datain ultimii 20 de ani, ar putea fi negativ pentru Bursa.

"Investitorii straini sunt foarte sensibili la ceea ce seintampla in mediul politic din Romania, iar caderea Guvernului nupoate decat sa le amplifice temerile. Alaturi de instabilitatealegata de alegerile prezidentiale si de iesirea PSD-ului de laguvernare, s-a adaugat caderea Guvernului. Drept urmare, piatalocala de actiuni s-ar putea decupla in sens negativ de pe pieteleexterne, si sa penalizeze situatia politica. Nesiguranta politicavine in contextul in care economia are mare nevoie de o mana fortela Guvern, care sa se implice in iesirea din criza", explica FlorinDolea, director executiv al Pioneer Asset Management.

"Pietele financiare au nevoie de claritate, stabilitate sipredictabilitate, iar cand acestea sunt atacate, apar penalizarile.In ce masura in perioada imediat urmatoare, vom asista la strategiisi planuri de actiune, vom vedea si reactii din partea pietelor sia investitorilor. Sa vedem daca caderea Guvernului va ramane ungest simbolic in istoria postdecembrista sau va fi urmat de actiuniconcrete", sustine si Dragos Neacsu, presedintele Erste AssetManagement, cel mai mare administrator de fonduri de pe piatalocala.

Alti analisti sunt mai optimisti si vad in caderea Guvernului unprim pas spre clarificarea situatiei politice.

"Tentatia este de a vorbi despre instabilitatea pe care cadereaGuvernului o va aduce pe piata de actiuni. Insa piata a fost oricuminstabila in ultimele saptamani din cauza contextului politic.Caderea Guvernului poate fi un prim pas spre clarificarea sicalmarea lucrurilor", spune Radu Hanga, directorul general al BTAsset Management, societatea de administrare a investitiilor aBancii Transilvania.

Guvernul Boc nu a avut nicio masura pentruBursa

Pe parcursul mandatului de 10 luni, Guvernul condus de Emil Bocnu a realizat demersuri concrete pentru sprijinirea pietei decapital, Bursa fiind lasata la urma in planul anticriza.

In ultimul an, pe Bursa nu a fost listata nicio companie destat, desi exista mai multe proiecte privind listarea unor companiidin portofoliul Ministerului Transportului sau al MinisteruluiEconomiei.

Fondul Proprietatea nu are inca un administrator, la un an de lademararea procedurii de selectie, desi Franklin Templeton a fostdeclarat castigatoare de catre Comisia de selectie inca din lunaiulie, iar actionarii au aprobat contractul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO