Burse - Fonduri mutuale

Brokerii compară situaţia actuală de pe bursă cu cea de acum trei ani din SUA. Care sunt cele mai importante semnale

Brokerii compară situaţia actuală cu cea de acum trei ani din SUA

Autor: Stefan Musgociu

12.10.2011, 00:04 1732

Bursa de la Bucureşti a crescut marţi cu 0,6%, contrar corecţiilor de pe bursele vest-europene, însă cei mai mulţi in­ves­ti­tori au adoptat poziţii de aşteptare, astfel că rulajul a fost de doar 16,7 milioane lei.

"Creşterile de la noi sunt relative, fiind mai degrabă o reacţie la creşterile mai accelerate înregistrate de pieţele europene după închiderea şedinţei de la Bu­cureşti. Oricum, ceea ce vedem de vreo săptămână se datorează lichidităţii globale reduse şi eu nu cred în relevanţa acestor evoluţii, care sunt mai mult nişte convulsii. În condiţiile în care este nevoie de consens pentru a trece la treaba propusă de Franţa şi Germania, dacă cineva este împotrivă, asta îi face pe mulţi investitori să se îndoiască de succesul acestei acţiuni", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucur­sa­lei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în creştere cu 0,31%. Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­dului Proprietatea, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,88%. Corecţia a fost determinată de acţiunile SIF-urilor, care au consemnat scăderi cuprinse între 0,05% şi 3,51%.

Dragolea a menţionat că situaţia din prezent din Europa seamănă foarte mult cu cea din urmă cu trei ani din SUA, iar aceasta duce la creşterea aversiunii la risc a investitorilor.

"Americanii învinuiesc acum Europa pentru al doilea val de criză. Tare mi-e teamă că vor mai ieşi schelete din dulapuri, prea multe nereguli au făcut toţi în ultimul timp. Cred că problema aici nu este economică, ci ţine de politică, de ordinea mondială. Practic, dacă stai să te gândeşti, toţi vor să crească şi chiar există resurse pentru asta. Ideea este că această creştere nu se mai poate face numai din reduceri, tăieri şi austeritate. Trebuie neapărat stimulat consumul ca să creeze dezvoltare. Tocmai aici este problema. Cine să o facă? Cei care au tot strâns cureaua şi au răbdat disciplinaţi, mai mult sau mai puţin voit, sau tot cei care au huzurit şi nu le-a păsat, în condiţiile în care stimularea economiei va fi tot pe banii UE", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 16,7 milioane lei (3,8 milioane euro), unul dintre cele mai mici rulaje din acest an. Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,2% şi au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 11,8 milioane lei.

"Nu mă aştept decât la volatilitate în perioada următoare. Sper să nu se prelungească prea mult, pentru că altfel avem şi Crăciun tot roşu în faţă", a mai spus Dragolea.

Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au consemnat cea mai vizibilă corecţie de la acest sector, de 3,51%, şi au ajuns la 0,755 lei. Acţiunile Erste (EBS) au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 772.000 de lei, iar cotaţia a stagnat la 78 de lei (18 euro).

Prudenţa investitorilor de la BVB, dar şi a celor de pe pieţele extene a fost determinată de aversiunea la risc în creştere, în condiţiile în care este aşteptat votul din parlamentul Slovaciei pentru ratificarea acordului de extin­dere şi consolidare a Fondului Euro­pean de Stabilitate Financiară. Ten­siunea din rândul jucătorilor este am­plificată de temerile că acordul ar putea să nu fie aprobat.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Argus Constanţa (UARG) după ce consiliul de administraţie format din reprezentanţii lui Cătălin Chelu a decis să suspende drepturile de vot ale acţionarilor SIF Oltenia, fondului Business Capital for Romania Opportunity, SIF Banat-Crişana şi Tudor Ciurezu la nivelul de 33%. Aceşti acţionari deţin cumulat 43,4% din companie.

  • Acţiunile Electroputere Craiova (EPT) după ce acţionarii au aprobat contractarea unor împrumuturi de până la 7 mil. euro pentru finanţarea activităţii curente. Titlurile companiei au fost tranzacţionate ultima dată la un preţ de 0,044 lei/unitate.

  • Evoluţia pieţelor globale după ce bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri cu un uşor avans pe indicele S&P 500, de 0,3%. La aceeaşi oră bursele europene fluctuau cu variaţii scăzute atât în plus, cât şi în minus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO