Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că doar un optimism ridicat în zona euro ar putea dezgheţa bursa

Brokerii cred că doar un optimism ridicat în zona euro ar putea dezgheţa bursa

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

12.01.2012, 00:05 540

Bursa de la Bucureşti a scăzut miercuri cu 0,2%, într-o piaţă în care preţurile acţiunilor SIF-urilor au crescut cu până la 6,36%, susţinute de unele ordine plasate în ultima oră de unii investitori care au vrut să cumpere pachete mai mari.

Piaţa a deschis ziua în scădere cu 0,5%, în cadrul unor rulaje reduse, după care a revenit spre nivelurile de la finalul şedinţei precedente. În a doua parte a zilei, unele acţiuni au revenit pe creştere, în principal SIF-urile, care au urcat mai mult după ora 16:00.

Brokerii cred că evoluţia acţiunilor SIF-urilor nu a fost influenţată de publicarea marţi în Monitorul Oficial a legii prin care se majorează pragul de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din titluri, ci mai degrabă de ordinele de cumpărare plasate de unii investitori, care au dorit să cumpere pachete mai mari şi au fost nevoiţi să ofere preţuri în creştere.

"Mi-e greu să cred că la valorile actuale şi cu posibilitatea de deţinere de 5% nu vor fi investitori instituţionali interesaţi să achiziţioneze pachete semnificative, doar că acum aceştia sunt foarte puţini în piaţa locală", a declarat Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

La finalul şedinţei, indicele BET-FI avansa cu 2,64%, susţinut de creşterile de 2,2% - 6,4% înregistrate de acţiunile celor cinci SIF-uri. Operaţiunile cu acţiunile SIF-urilor, în sumă de 8,8 milioane lei (2 milioane euro), au asigurat aproape o treime din lichiditatea pieţei, de 28,6 milioane lei (6,5 milioane euro).

"Sunt foarte puţini investitori care se mai uită pe piaţă, iar volumele extrem de mici pe majoritatea acţiunilor sunt influenţate în principal de lipsa de încredere în ceea ce urmează în zona euro în următoarele 3-6 luni. Majoritatea investitorilor au intrat într-o perioadă de conservare a capitalurilor şi nu riscă indiferent de oportunităţile create. Este o stare de letargie din care nu vom ieşi decât atunci când vom vedea un optimism ridicat în zona euro, sau poate după o ofertă publică încheiată cu succes pe bursa locală", a afirmat Necula.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 28,6 milioane lei (6,5 milioane euro), este de aproape patru ori mai mare decât cel de marţi, de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro).

"Ştirile interne contează marginal în evoluţia preţurilor şi cred că această stare va continua până când vor veni rezultatele financiare preliminate şi se vor face calculele privind valoarea dividendelor pe care companiile le vor propune. Atunci cred că vom asista la o lichiditate în creştere, deoarece va exista o miză clară pe care o vor urmări investitorii", spune Necula.

Lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 38% de două deal-uri cu 0,14% din titlurile BRD (BRD), în valoare de 10,9 milioane de lei (2,5 milioane euro). Pe piaţa principală, acţiunile băncii au încheiat tot la 10,9 lei, pe un rulaj de 5,7 milioane lei.

"Tranzacţiile cu acţiunile BRD arată că pe alocuri mai sunt unii investitori care văd dincolo de conjuncturile de moment, dar că aceştia sunt foarte rari în perioada aceasta", a afirmat brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au înregistrat abia al cincilea rulaj din piaţă, de numai 1,5 milioane lei, iar preţul a scăzut nesemnificativ, cu 0,02%, la 0,4299 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu numai 0,17%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,17% sub închiderea de marţi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,89%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele mature din Europa erau în scădere cu până la 0,7%, afectate de comentariile agenţiei de rating Fitch.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile SIF-urilor după ce legea privind ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor a fost publicată pe 10 ianuarie în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare. Cele cinci SIF-uri au la dispoziţie 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii să convoace AGA şi să modifice actele constitutive cu noul prag de deţinere. Acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova au câştigat ieri 5,2% şi, respectiv, 6,4%.

  • Titlurile Alro Slatina (ALR), care au pierdut ieri 3,9% după ce sindicaliştii au anunţat că managementul intenţionează să închidă combinatul la sfârşitul lunii februarie sau începutul lui martie.

  • Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) după ce fondul de hedging Elliott Associates a ajuns să controleze prin două vehicule circa 12,5% din acţiunile fondului. Titlurile Fondului Proprietatea au stagnat ieri la preţul de 0,4299 lei/unitate.

  • Acţiunile Prefab Bucureşti (PREH) care s-au apreciat şi ieri cu 13% şi au dus avansul de la începutul anului la 61%. Aceste titluri au ajuns să se tranzacţioneze ieri la un preţ de 1,69 lei/unitate, faţă de 1,05 lei/acţiune în urmă cu o săptămână şi jumătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO