Burse - Fonduri mutuale

Cine aţi vrea să fie noul director general al Bursei de Valori Bucureşti?

Cine aţi vrea să fie noul director general al Bursei de Valori Bucureşti?

Autor: Andrei Chirileasa

11.01.2012, 15:13 583

Găsirea unui director general la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este principala prioritate a noului Consiliu de Administraţie, deoarece bursa are nevoie mai mult ca oricând de o conducere executivă cu experienţă care să implementeze rapid strategia o strategie de dezvoltare credibilă.

După AGA de luni, care a schimbat radical structura Consiliului de Administraţie, se fac pariuri în piaţă privind cine sunt candidaţii cu cele mai mari şanse săfie numiţi la conducerea BVB. Mulţi specialişti din piaţă şi-ar dori această funcie, mai ales pentru prestigiu. Nici salariul CEO-ului de la bursă nu este de ignorat, acesta ajungând undeva la 4.000 de euro pe lună, conform unor surse din piaţă. Totuşi, pentru un executiv dintr-o bancă, această sumă nu este foarte atractivă. De exemplu, fostul preşedinte al BVB Stere Farmache, şi-a dat demisia din funcţia de director general, în 2009, pentru a merge la Alpha Bank pe un post de vicepreşedinte.

Este posibil însă ca noul Consiliu de Administraţie să ofere un pachet salarial mai atractiv pentru a atrage un manager cu experienţăla bursă. Cel mai probabil scenariu este să se apeleze la o firmă de executive search, pentru selectarea viitorului CEO.

Totuşi, câteva nume nu pot fi trecute cu vederea când vine vorba de alegerea noului CEO de la bursă. Valentin Ionescu, fostul director general, care a fost dat afară în noiembrie de Consiliul condus de Stere Farmache, este creditat cu şanse să revină la conducerea BVB. El are o relaţie strânsă cu austriecii de la Erste pentru care a lucrat înainte să fie adus director la Bursă, în septembrie 2010.

Alin Barbu, actualul director general interimar, nu poate fi trecut nici el cu vederea. Barbu este unul dintre specialiştii care au crescut o dată cu bursa, având o contribuţie importantă la dezvoltarea sistemului de tranzacţionare.

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, este un alt nume vehiculat. Ea lucrează de peste 16 ani în grupul BVB, fiind unul dintre cei mai buni specialişti de pe piaţă.

Totuşi, atât Alin Barbu cât şi Adriana Tănăsoiu sunt în principal tehnicieni, iar mulţi spun că bursa are nevoie în acest moment de un specialist în vânzări. Promovarea produselor proprii şi atragerea de emitenţi şi de investitori sunt principalele provocări ale bursei, astfel că este de aşteptat să se încerce atragerea unui CEO cu experienţă în vânzări, a unui broker din piaţă. În mod normal, se va căuta mai întâi în cele mai mari firme de brokeraj de pe piaţă.

Am enumerat managerii celor mai mari cinci firme de brokeraj de pe piaţă după rulajele din 2011. Toţi cinci sunt manageri cu experienţă, care au lucrat de-a lungul timpului la cele mai mari tranzacţii de pe bursă, la listări şi IPO-uri şi au experienţă în relaţia cu investitorii străini. Este greu de crezut însă că noul CA va reuşi să-i convingă să renunţe la funcţiile lor actuale. Bogdan Juravle, directorul general al Swiss Capital - cea mai mare firmă de brokeraj de pe piaţă, este şi co-proprietar al firmei, cu 48% din acţiuni şi probabil că nu va renunţa la businessul din brokeraj pentru a conduce bursa.

Lista este însă deschisă. Un potenţial candidat pe care conducerea bursei ar trebui să-l aibă în vedere este Liviu Giugiumica, fostul director general al UniCredit CAIB Securities. El este unul dintre cei mai experimentaţi brokeri de pe piaţă şi a lucrat de-a lungul timpului cu marile bănci de investiţii şi fonduri de la Londra. El a condus mai întâi firma de brokeraj a BRD şi apoi UniCredit CAIB Securities, reuşind să le urce în topul brokerilor.

O altă variantă ar fi cea a unui manager expat, cu experienţă pe pieţele internaţionale, care să aducă expertiza lui la BVB. O astfel de variantă ar fi agreeată de Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari acţionari ai BVB, care încearcă să promoveze dezvoltarea bursei de la Bucureşti după modelul polonez. Totuşi, e greu de crezut că BVB va găsi un expat dispus să preia funcţia de CEO într-un timp foarte scurt, decât dacă acesta vine din structurile Erste de la Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO