Burse - Fonduri mutuale

Brokerii se aşteaptă la o revenire a rulajelor pe Bursă din septembrie

Brokerii se aşteaptă la o revenire a rulajelor pe Bursă din septembrie

Autor: Stefan Musgociu

02.08.2011, 00:03 502

Bursa de la Bucureşti a cres­cut luni cu 1,69% după cincişedinţe în care a scă­zut cu­mulat cu 1,6%, însă cei mai mulţiinvesti­tori au con­tinuat să adopte poziţii de aşteptare, ast­felcă acţiunile FP şi două deal-uri cu ti­tluri OMV Petrom au asigurat77% din li­chi­ditatea pieţei. Piaţa a fost pe creş­tere uşoarăîncă din primele minute, pu­ţinii in­vestitori prezenţi latran­zac­ţio­nare reac­ţionând la revenirea burselor ex­ter­ne dupăanunţul administraţiei ame­ri­cane cu privire la un acord politicpentru creşterea plafonului de înda­to­rare.

Liviu Avram, şeful departa­men­tului de vânzări al firmei debrokeraj NBG Securities România, crede că investitorii vor fi maiactivi la tranzacţionare abia din a doua jumătate a luniiseptembrie, odată cu revenirea din vacanţă.

"Scăderea semnificativă a volu­me­lor pentru majoritateaacţiunilor poate fi pusă pe seama atât a unei abordări extrem deprudenţiale asupra pieţei noastre, cât şi a suprapunerii cu «lunavacanţelor», astfel este de aşteptat ca o revigorare la nivelulvolumelor să se facă simţită undeva din a doua jumătate a luniiseptembrie", a declarat Avram.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni analizatede indicele BET au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 0,72%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurileFondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,82%.

Cea mai mare parte a rulajului de luni a fost asigurată deoperaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea, de

24,5 milioane de lei, şi de două deal-uri cu acţiuni OMV Petrom(SNP), de 3,8 milioane de lei. Titlurile Fondului Pro­prie­tatea aucrescut cu 0,98%, la 0,515 lei. Pe piaţa principală, cotaţia Petroma avansat cu 2,34%, la 0,385 lei.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiaresemestriale publicate luni-dimineaţă de BRD (BRD). Preţul acestortitluri a crescut cu 0,36%, la 13,79 lei, pe un rulaj de numai de78.000 de lei.

BRD-Groupe Société Générale a avut în primul semestru veniturinete bancare de 1,6 miliarde de lei, în scădere cu 8,6% faţă deiunie 2010, şi un profit net de 282 milioane de lei, mai redus cu23,3% comparativ cu câştigul de 366,9 milioane de lei din aceeaşiperioadă a anului trecut.

"Rezultatele publicate atât de BRD, cât şi de Banca Transilvaniaau venit peste aşteptările pieţei, însă im­pactul asupra volumelortranzac­ţionate a fost unul inexistent în cazul BRD, deoareceinteresul pentru piaţa româ­nească rămâne undeva într-un con deumbră în această perioadă. În cazul acţiunilor Băncii Transilvaniaurmează să vedem mâine dacă va fi o reacţie a investitorilor", amai spus Avram.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şiFrankfurt erau în scădere cu 0,1% şi respectiv 0,4%, iar piaţa dela Londra avansa cu 0,4%. Majoritatea pieţelor din Europa Centralăşi de Est erau în creştere cu maximum 1,5%. Bursele din Croaţia şiUngaria erau însă în scădere cu 0,3% şi respectiv 1,2%.

Compromisul convenit în Statele Unite pentru majorareaplafonului de îndatorare ar tăia totuşi aproximativ 2.400 demiliarde de dolari din deficitul bugetar al SUA în următorii zeceani. Planul nu va avea probleme în Senat, dar ar putea întâmpinarezistenţă în Camera Reprezentanţilor.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti (IMP), lacare fondul de pensii private ING a fost raportat cu o deţinere de5,7% din acţiuni. Titlurile Impact au pierdut ieri circa 2% dinvaloare şi au închis şedinţa la un preţ de 0,3628 lei/unitate.

  • Acţiunile Socep Constanţa (SOCP), care au înregistrat ieri unavans de peste 8% după ce compania a raportat în primul semestrucreşteri semnificative la nivelul afacerilor şi al profitului.

  • Evoluţia burselor extene după ce piaţa americană a deschis ziuacu scăderi uşoare, de până la 0,5% pe principalii indici. Cele maiimportante burse europene consemnau la aceeaşi oră creşteri cevamai accentuate. Indicii burselor din Italia şi Spania pierdeau 2,6%şi respectiv 2,1% din valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO