Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că investitorii adună acţiuni ieftine şi le urcă cu 15%

Autor: Ioana Moldovan

29.09.2010, 23:20 30

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis şedinţa de miercuri înstagnare, pe o lichiditate de 40,13 mil. lei, dublă faţă de cea demarţi şi susţinută în proporţie de peste 50% de două tranzacţii cutitluri de stat ce au însumat 21,7 milioane de lei.

Indicele general al pieţei a închis cu un avans nesemnificativ,de numai 0,02%, după ce în a doua parte a zilei a crescut cu pânăla 0,2%.

Pe de altă parte, mai multe acţiuni scăpate în ultima perioadăde pe radarul investitorilor, precum Comcm Constanţa sauTurbomecanica Bucureşti, au urcat cu limita maximă detranzacţionare. "Revenirea pieţelor externe în a doua parte a zileia determinat un anumit entuziasm al investitorilor, care acontribuit la creşterea lichidităţii pieţei. Dacă în această varăBVB a fost decuplată de pieţele externe, se pare că încet-încet serecorelează, iar acest lucru contribuie la creşterea numărului deinvestitori activi la tranzacţionare şi implicit a lichidităţii.Volatilitatea a fost destul de ridicată în şedinţa de miercuri,piaţa de la Bucureşti urmând traiectoria pieţelor externe", adeclarat Mihai Mureşian, trader la compania de brokerajIntercapital Invest.

Pe piaţa obligaţiunilor a fost realizată cu puţin înainte de ora13:00 o tranzacţie cu titluri de stat scadente în octombrie 2010(B1010A), în valoare de 15,83 milioane lei.

Ulterior a mai fost realizat un transfer cu titluri de statscadente în octombrie 2012 ( B1210A), în valoare de 5,89 milioanede lei, astfel că piaţa titlurilor cu venti fix a avut un rulaj de21,73 milioane de lei.

Pe piaţa acţiunilor, cele mai lichide au fost titlurile SIFOltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), cu tranzacţii de 5,1 milioanede lei şi respectiv 2,88 milioane de lei, acoperind 45% dinvaloarea totală a operaţiunilor de pe acest sector al pieţei.

Pe segmentul de piaţă destinat tranzacţiilor negociate au fostrealizate două schimburi cu titluri Transelectrica (TEL) şi BancaTransilvania (TLV), cu valori de 1,44 milioane de lei şi respectiv700.000 de lei.

Miercuri au intrat la tranzacţionare drepturile de preferinţăemise de Banca Transilvania (TLV) pentru o majorare de capital cu391,5 milioane lei, de la 1,08 miliarde lei la 1,47 miliarde lei,prin capitalizarea rezervelor, prime de emisiune şi aport înnumerar. În prima zi de tranzacţionare a drepturilor au fostrealizate 162 de schimburi cu 3,31 milioane de drepturi, valoareaoperaţiunilor ridicându-se la 132.500 de lei.

Acţiunile BVB au suferit o corecţie de 1,54%, până la 38,4 lei,pe un rulaj de 857.000 de lei.

"Titlurile BVB au suferit o uşoară corecţie, întrucâtinvestitorii consideră că preţul a ajuns la niveluri ridicate şimarchează profituri. Totuşi, cred că este vorba doar de o corecţietemporară. În schimb au fost alte acţiuni, precum Aerostar (ARS),COMCM Constanţa (CMCM) sau Turbomecanica (TBM) care au înregistratcreşteri importante întrucât investitorii au considerat preţurileatractive şi au intrat la cumpărare", a mai spus Mureşian.

Acţiunile Aerostar (ARS), COMCM Constanţa (CMCM) sauTurbomecanica (TBM) au consemnat cele mai mari avansuri din piaţă,de 14,89%, la 1,08 lei pe titlu, 14,69%, până la 0,242 lei, şirespectiv 14,43%, la 0,111 lei/unitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO