Eveniment

Nilaş, BT Securities: Ofertele statului pe bursă vor fi cel mult întârziate

Nilaş, BT Securities: Ofertele statului pe bursă vor fi cel mult întârziate

Autor: Adrian Cojocar

06.02.2012, 12:09 308

Rareş Nilaş, directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, consideră că programul ambiţios al Guvernului de vânzare a unor pachete la companiile de stat pe bursă nu va fi blocat.

"Nu cred că programul de oferte derulate pe bursă al statului va fi blocat. Cred că şeful OPSPI are mandat şi de dânsul ţine mai mult. Singurul semn de întrebare pe care-l am în legătură cu acest subiect este într-adevăr faptul că preţul ofertelor trebuie să fie aprobat prin hotărâre de Guvern. Este posibil ca procesul să fie întârziat pentru că mă îndoiesc că un Guvern demisionar va aprobat vânzarea unor active importante", spune Nilaş.

El mai spune că mediul politic nu are un efect determinant asupra cotaţiilor de pe bursă, principalul lucru la care se uită investitorii fiind ce se întâmplă pe plan internaţional şi ieşirea din criza datoriilor suverane, mai puţin ce se întâmplă pe plan intern.

Bursa înregistra la ora prânzului o scădere de 2,5% pe indicele BET, în timp ce SIF-urile se corectau cu 3,4%. Principalele burse internaţionale pierdeau la aceeaşi oră între 0,5% şi 1,1%.

"Un premier politic în condiţiile în care mai sunt doar şase luni până la alegeri nu văd ce ar putea să facă. Mai degrabă unul tehnocrat. Raportul Băncii Mondiale şi al FMI arată că Guvernul Boc şi-a atins ţintele asumate faţă de principalii finanţatori şi nu vom asista la instabilitate. Ratingul României nu a fost redus ca în cazul altor state şi Boc şi-a atins obiectivul de macro stabilitate economică, deficitul fiind redus, evitându-se situaţia celebră a ţărilor din PIGS", a precizat şeful BT Securities.

El mai spune că principala prioritate a viitorului Guvern ar trebui să fie reducerea în continuare a deficitului bugetar la zero, menţinerea creşterii economice şi reducerea fiscalităţii care pune presiune asupra mediului privat.

"Din păcate aceste lucruri se bat cap în cap dar cred că fără reducerea fiscalităţii nu prea poţi să creşti baza de impozitare şi să ai creşterea economică. Accelerarea atragerii de fonduri europene s-ar putea face prin debirocratizare şi prin asigurarea cofinanţării proiectelor. S-au schimbat în permanenţă regulile de atragere a fondurilor europene care au blocat proiecte aflate în derulare", a conchis Nilaş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO