Burse - Fonduri mutuale

Bursa a câştigat 7% în cinci zile. Băncile sunt primele la creşteri

Bursa a câştigat 7% în cinci zile. Băncile sunt primele la creşteri

Autor: Stefan Musgociu

04.07.2012, 00:07 775

Bursa de la Bucureşti a încheiat a cincea şedinţă în creştere, cu 0,77%, într-o piaţă în care cele mai multe acţiuni au continuat să înregistreze rulaje reduse, iar lichiditatea a fost salvată din nou de titlurile Fondului Proprietatea (FP).

În ultimele cinci şedinţe indicele general al Bursei BET-C a urcat cumulat cu aproape 7%, acţiunile băncilor fiind printre primele în topul creşterilor.
"Bursa românească reuşeşte de câteva zile să revină la viaţă, susţinută de optimismul generat pe bursele externe. Totuşi, perioada de vară cu lichiditate scăzută va persista şi în cazul multor companii cred că vom înregistra şi de acum încolo volume extrem de reduse de tranzacţionare. După corecţii mai abrupte, cele care au avut cel mai mult de câştigat în ultimele trei zile sunt acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Proprietatea, iar o notă optimistă s-a resimţit pe majoritatea titlurilor tranzacţionate în ringul bursei", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.
Investitorii nu au reacţionat vizibil la disputele din Parlament între PDL şi USL pentru schimbarea preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, astfel că Bursa a continuat să urmeze linia pieţelor internaţionale, care au avut şi ieri creşteri. Totuşi, brokerii atrag atenţia că disputele politice strică percepţia investitorilor străini.
"Luptele din scena politică, precum şi inconsistenţa programului de privatizare sunt elemente care dezamăgesc şi îndepărtează investitorii străini de bursa românească, generând totodată neîncredere şi în rândul investitorilor autohtoni", a afirmat brokerul.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,89%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 1,17%.
În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,86% peste finalul sesiunii de luni.
În ultimele cinci şedinţe, indicele BET a câştigat 8,15%, iar indicele BET-FI a crescut cu 8,4%. Acţiunile Erste şi BRD conduc topul creşterilor titlurilor lichide, cu avansuri de 13%. Fondul Proprietatea a crescut în aceeaşi perioadă cu 9,2%, pe tranzacţii de 60 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO