Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cei mai câştigaţi investitori de la BVB sunt cei care au mizat pe acţiunile Transport Trade Services, Bursei de Valori Bucureşti şi Aquila Part Prod. Clasamentul celor mai mari 10 aprecieri din BET în 2023. Care sunt explicaţiile şi cât mai continuă

Autor: Tibi Oprea

29.07.2023, 12:28 10245

BET a urcat cu 14% în 2023 şi se apropie de maximul istoric din ianuarie 2022. La baza celor mai multe aprecieri au stat ultimele rezultate financiare Dividendele şi aşteptările de dividend au menţinut de asemenea interesul investitorilor Contextul industriilor şi programele de investiţii au fost şi ele motive ale creşterilor.

Investitorii cu cele mai mari randamente în portofolii de la începutul acestui an sunt cei care au mizat pe acţiunile Transport Trade Services, Bursa de Valori Bucureşti şi Aquila Part Prod, care au avut creşteri de 71,5%, 66% şi 39,5%. ZF a luat în calcul doar companiile din indicele de referinţă BET, care a crescut cu 14,1% în 2023, dinamică susţinută în principal de 10 companii din componenţa sa. În aceeaşi perioadă, BET-TR a urcat cu 17,1%, dat fiind faptul că unele companii au acordat deja dividende. O mare parte din creşteri au fost însă înregistrate după IPO-ul şi listarea Hidroelectrica (H2O), potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

„Toată creşterea a avut loc în ultimele două-trei săptămâni. BET avea un avans de 2%-3% cu o săptămână înainte de listarea Hidroelectrica. Este ca o descătuşare. Clienţii vechi şi noi s-au uitat şi spre alte companii. Cred că lichiditatea va rămâne în continuare peste cea de anul trecut, ceea ce este un lucru bun şi pentru intermediari, şi pentru investitori, şi pentru piaţă. Cred că în următorul an vom trece la statutul de piaţă emergentă, iar asta va face ca majoritatea companiilor importante din BET şi care sunt în indicii MSCI şi FTSE să fie cumpărate de fonduri“, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, pentru ZF. La baza celor mai multe aprecieri ale cotaţiilor au stat în primul rând rezultatele financiare din 2022 sau din T1/2023 în creştere sau îmbunătăţite, în unele cazuri peste aşteptări. Totodată, dividendele şi aşteptările de dividende, contextul de piaţă şi, nu în ultimul rând, programele de investiţii au atras interesul investitorilor pentru aceşti emitenţi. Din rândul celor 20 de companii din BET, care se apropie de maximul istoric de la jumătatea lunii ianuarie 2022, doar TeraPlast (minus 5%) şi Fondul Proprie­tatea (minus 7,5%) au scăderi în 2023, iar nouă societăţi au creşteri peste cea a indicelui de referinţă.

Astfel, transportatorul fluvial Transport Trade Services a ajuns la 1,2 mld. lei capitalizare după ce acţiunile au urcat cu 71,5% până la 20 iulie. TTS a avut un trend pozitiv încă de la listare, mai puternic odată cu izbucnirea războiului de la graniţă.

Faptul că tran

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO