Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cererea de intrare în insolvenţă a Romaero, admisă de Tribunalul Bucureşti. Acţiunile, suspendate de la tranzacţionare la BVB

Bursă. Cererea de intrare în insolvenţă a Romaero,...

Autor: Roxana Rosu

18.01.2024, 14:48 358

Tribunalul Bucureşti a admis cererea de intrare în insolvenţă a Romaero Băneasa, companie la care statul român este acţionar majoritar, administrator judiciar fiind desemnată firma Expert Insolvenţă SPRL Bucureşti.

„Prin hotărârea pronunţată în data de 17.01.2024, în cauza nr.39261/3/2023, Completul reunit în Camera de Consiliu C.9 de la Secţia a VII-a Civilă din cadrul Tribunalului Bucureşti a admis cererea ROMAERO S.A. de deschidere a procedurii de insolvenţă în formă generală,  la solicitarea debitoarei, prin reorganizare judiciară conform dispoziţiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi cu menţinerea dreptului de administrare”, se arată în anunţul publicat de Romaero la BVB.

În urma acestei decizii, societatea va fi restructurată în baza unui Plan de reorganizare. 

Decizia tribunalului poate fi atacată cu apel în termen de şapte zile. 

Anterior, acţiunile Romaero, listate sub simbolul RORX la BVB, au fost suspendate de la tranzacţionare. Expert Insolvenţă SPRL are în administrare şi alte companii de stat aflate în insolvenţă sau procedură de faliment, precum Compania Naţională a Huilei, Compania Naţională a Uraniului, Compania Municipală Consolidări SA Bucureşti. 

Administratorul judiciar desemnat are în portofoliu peste 700 de societăţi în procedură de observaţie, reorganizare, lichidare judiciară sau voluntară, din care, în septembrie 2023, mai mult de 500 de proceduri sunt închise. Romaero, specializată în servicii de întreţinere şi reparaţii pentru aeronave de transport civile şi militare, precum şi în producţia industrială de aerostructuri şi componente, şi-a cerut insolvenţa în decembrie 2023 la Tribunalul Bucureşti după mai multe încercări eşuate de a atrage fonduri de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti.

În ultimii ani, afacerile Romaero au fost în picaj, de la 89 mil. lei în 2019 la 79 mil. lei în 2020, 52 mil. lei în 2021 şi 69 mil. lei în 2022. în fiecare din ultimii patru ani, a raportat pierderi de peste 50 mil. lei. Listată pe piaţa AeRO a BVB, firma a înregistrat o pierdere netă de 42,6 mil. lei în S1/2023, la afaceri de 24 mil. lei. 

Pe 30 iunie 2023, Romaero avea datorii totale de 733 mil. lei, din care 140 mil. lei datorii curente şi 593 mil. lei datorii pe termen lung.  

Romaero Bănesa deţine însă 34 de hectare de teren în nordul Capitalei, o adevărată comoară imobiliară. Acţionarul majoritar este Ministerul Economiei, cu 56,71%,  iar SIF Muntenia are 23,24% şi Fondul Proprietatea 18,87%. Restul acţiunilor sunt deţinute de persoane fizice şi juridice. 

Romaero are o capitalizare de 111 milioane lei la BVB, actiunile companiei având o scădere de 40% în ultimul an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO