Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Compania de securitate cibernetică SafeTech încheie primele nouă luni din an cu afaceri de 20 mil. lei şi un profit de 6 mil. lei

Bursă. Compania de securitate cibernetică SafeTech...

Autor: Eduard Ivanovici

07.11.2023, 09:12 1083

Compania românească SafeTech Innovations (SAFE), specializată în securitate cibernetică, a înregistrat o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei în primele nouă luni din 2023, în scădere cu 4% faţă de perioada similară de anul trecut.

Serviciile de securitate cibernetică au contribuit cu 47% la cifra de afaceri totală, iar implementarea soluţiilor de cybersecurity cu 53%.Societatea a câştigat 12 clienţi noi pe piaţa locală în perioada sus menţionată, conform raportului financiar.

Profitul net a însumat 5,9 milioane de lei, în creştere cu 13% prin comparaţie cu primele nouă luni din 2022, în vreme ce veniturile s-au majorat cu 3% la 29,3 milioane de lei. Datoriile s-au diminuat cu 24%, de la 25,5 milioane la 19,4 milioane de lei.

„Alte venituri din exploatare au crescut cu 23% în primele nouă luni ale acestui an, până la 9,2 milioane de lei, reprezentând subvenţiile pentru investiţii transferate în venituri şi care corespund amortizării înregistrate pentru soluţiile proprii (proiect fonduri europene nerambursabile, finalizat în 2019) în valoare de 363 mii de lei, precum şi venituri din producţia de imobilizări, în valoare de 8,8 milioane de lei”, scriu reprezentanţii SafeTech. Acţiunile SAFE coborau pe tranzacţii de 1,2 mil. lei spre sfârşitul sesiunii de marţi, cu 5,3% la 2,5 lei pe unitate.

Privind cheltuielile, cea mai mare contribuţie a fost adusă de beneficiile angajaţilor, în urcare cu 19% faţă de intervalul ianuarie-septembrie 2022 , la 8,1 milioane de lei. Grupul avea 61 de angajaţi la finele lui septembrie 2023, de la 49 un an mai devreme.

Cel de-al doilea cost major au fost cheltuielile cu mărfurile, care au crescut cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi au ajuns la 4,8 milioane de lei. Aici, evoluţia este determinată de dimensiunea mai mare a afacerii şi reprezintă̆ costul soluţiilor implementate, se arată în raport.

Alte cheltuieli de exploatare au crescut cu 8% în primele nouă luni ale acestui an, până la 3,2 milioane de lei. Această categorie include mărfuri, servicii executate de terţi, cheltuieli cu redevenţele, locaţii de gestiune şi chirii, precum şi cheltuieli poştale şi taxe de telecomunicaţii. Totodată, impozitul pe profit a atins 964.000 de lei, în creştere cu 10%, în linie cu evoluţia rezultatului brut.

„Amortizările şi ajustările de valoare au scăzut cu 26% în primele nouă luni ale anului 2023, până la 1,8 milioane de lei şi reprezintă active imobilizate, precum laptop-uri, mobilier, monitoare, precum şi o soluţie de automatizare a proceselor, achiziţionate în 2021 ca parte a proiectului UE de cercetare şi dezvoltare, necesare desfăşurării activităţii în scopul creşterii competitivităţii firmei. Aceste elemente generează cheltuieli cu amortizarea lunară, prin amortizarea acestora prin metoda liniară.”

Transferate anul acesta de pe AeRO pe Piaţa Principală, acţiunile SAFE se tranzacţionează în scădere cu 10,7% în 2023, pe un rulaj de 38,8 milioane de lei. Capitalul social este controlat în proporţii aproape egale, de 36,7%, de CEO-ul Victor Gânsac şi CFO-ul Paul Rusu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO