♦ Creşteri pentru companiile cu activitate în domeniul energiei regenerabile ♦ Dinamica sub aşteptări a rezultatelor financiare, reflectată asupra acţiunilor în a doua parte a clasamentului.
Opt din 15 companii din industria tech prezente cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti înregistrează scăderi ale acţiunilor de la începutul anului încoace, declinurile fiind cuprinse între 0,3% şi 14%, arată datele agregate de ZF de la BVB. În rest, cele mai mari creşteri sunt afişate de Visual Fan (ALW), deţinătorul brandului Allview, grupul de tehnologie şi inginerie Simtel Team (SMTL), recent intrat pe segmentul de furnizare de energie, şi GoCab (CAB), operatorul platformei omonime de servicii de comenzi taxi.
Faţă de pieţele dezvoltate din Vest, precum Statele Unite, unde raliul de anul trecut de pe Wall Street a fost susţinut masiv de marile companii tech şi de frenezia creată în jurul inteligenţei artificiale, selecţia de pe piaţa locală este mult mai redusă, neexistând niciun grup tech inclus în indicele de referinţă BET, dominat de energie, utilităţi şi sectorul financiar-bancar.
De altfel, adopţia AI este neînsemnată la BVB, întrucât termenul apare sporadic doar în cazul câtorva rapoarte financiare ale companiilor tech listate, precum Visual Fan, SafeTech, Bittnet, Chromosome Dynamics, Life is Hard, Softbinator şi Ascendia. Din aceste societăţi, doar prima este pe plus de la începutul anului încoace.
„Cei doi piloni importanţi care au stat la baza dezvoltării BVB: privatizarea în masă (PPM) şi privatizarea companiilor de stat nu au inclus (nici nu aveau cum) reprezentante ale sectorului tech. Ca atare sectorul tech la BVB este, deocamdată, într-o etapă de formare. Există mai multe reprezentante ale acestuia pe piaţa AeRO. Probabil, pe măsură ce aceste companii vor creşte şi se vor obişnui cu rigorile pieţei bursiere, o parte dintre aceşti emitenţi vor veni pe piaţa principală, urmând modelul AROBS“, spune Alin Brendea, director de operaţiuni, Prime Transaction, pentru ZF.