Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori va putea lansa derivate pe titluri ale fondurilor deschise si pe ratele de dobanda

18.06.2007, 17:55 19

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va avea posibilitatea sa introduca la tranzactionare instrumente financiare derivate avand ca activ suport titluri de participare la fondurile de investitii, titluri de stat si rate de dobanda, potrivit reglementarilor privind piata la termen administrata de BVB.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, joi, 14 iunie, reglementarile pietei reglementate la termen administrata de BVB, precum si Codul Casei de Compensare Bucuresti, iar vineri a acordat certificatul de inregistrare a instrumentului financiar BET Index Futures, care va fi primul tip de contract derivat tranzactionat la BVB.
Potrivit directorului general al Bursei, Stere Farmache, BVB ar putea incepe operatiunile cu instrumente financiare derivate pana la finele lunii iulie.
Contractele futures, contractele options si produsele structurate sunt principalele categorii de instrumente financiare derivate (IFD) care vor putea fi tranzactionate pe piata administrata de BVB, se mentioneaza in reglementarile privind piata la termen.
Instrumentele financiare derivate (IFD) au la baza un activ suport, care reprezinta indicele bursier sau valutar, rata dobanzii, marfa, precum si orice alt activ sau instrument al carui pret, randament sau unitate de marime determina valoarea unui IFD.
Categoriile de active suport pe baza carora BVB va putea dezvolta instrumente financiare derivate sunt indici bursieri, titluri de participare la organismele de plasament colectiv, precum si instrumentele pietei monetare, inclusiv titluri de stat cu scadenta mai mica de un an.
Totodata, indicii valutari si cursul de schimb, ratele dobanzii si contracte futures sunt alte tipuri de active care vor putea sta la baza unor IFD, lansate de Bursa.
Piata derivatelor va fi structurata pe mai multe segmente, respectiv piata futures, piata options, piata produselor structurate, pe care vor fi tranzactionate diferite categorii de IFD, in functie de criteriile stabilite de BVB.
Companiile de brokeraj, admise sa deruleze operatiuni pe piata reglementata la vedere administrata de BVB, vor putea dobadi calitatea de participant la piata derivatelor daca indeplinesc mai multe conditii, atat acordarea, cat si retragerea acestei calitatii fiind de competenta Consiliului Bursei. Obtinerea calitatii de participant nu presupune acordarea de drept a accesului la sistemul de tranzactionare.
Operatiunile de piata cu instrumentele financiare derivate vor putea fi derulate in moneda nationala sau valuta, iar Consiliul Bursei va decide cu privire la admiterea si retragerea unui IFD pe piata derivatelor.
Printre conditiile necesare pentru admiterea unui IFD pe piata derivatelor figureaza necesitatea ca activul suport sa fie, dupa caz, tranzactionat in mod regulat pe o piata supravegheata de CNVM, Banca Nationala a Romaniei sau alte institutii similare din statele membre sau nemembre UE si sa fie calculat sau publicat in mod regulat de o institutie cu recunoastere in domeniu.
Pretul si/sau valoarea activului suport trebuie sa fie disponibile publicului, fiind solicitata si indeplinirea cerintelor de lichiditate cu privire la activul suport stabilite de catre BVB.
Tranzactionarea instrumentelor financiare derivate pe piata derivatelor va putea fi realizata printr-una sau mai multe metode de negociere a cotatiei unei serii IFD, respectiv executarea automata a ordinelor de bursa ("order driven"), metoda licitatiei, negociere directa, metode hibride sau alte metode de negociere, in functtie de sistemul de tranzactionare utilizat.
Inainte de admiterea la tranzactionare a fiecarui IFD, BVB va stabili prin decizie a directorului general parametrii cu privire la ordine de bursa si tranzactii in functie de segmentul de piata sau specificatiile IFD, cum ar fi un bloc minim sau standard de tranzactionare, limita de variatie a pretului unui ordin de bursa, volum minim sau maxim.
In cadrul aceluiasi sistem al BVB vor fi derulate operatiuni pe piata futures si pe piata spot, pe platforma tehnica Arena.
Contractul futures reprezinta un contract standardizat care creeaza pentru partile contractante obligatia de a cumpara, respectiv de a vinde, un anumit activ suport la o data ulterioara (data scadentei) si la un pret convenit in momentul incheierii tranzactiei pe piata derivatelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO