Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu pregateste o oferta publica de 8 milioane de euro pentru listare

Bursa din Sibiu pregateste o oferta publica de 8 milioane de euro pentru listare

Theodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu: Probabil ca ne vom lista daca nu vom gasi pana atunci o posibilitate de cooperare cu una din cele trei burse internationale cu care suntem in prezent in discutii.

23.05.2007, 17:43 19

Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS), singura piata pe care se tranzactioneaza in prezent produse financiare derivate (options si futures), va propune actionarilor la mijlocul lunii iulie lansarea unei oferte publice de actiuni in vederea listarii actiunilor pe o piata de capital.
Propunerea este inclusa pe ordinea de zi a unei Adunari Generale Extraordinare a actionarilor, care ar urma sa aiba loc pe 20 iulie.
Listarea ar urma sa aiba loc daca piata de la Sibiu nu va finaliza pana la data intrunirii actionarilor intentiile de incheiere a unui parteneriat cu o piata internationala, afirma reprezentantii acesteia.
"Probabil ca ne vom lista daca nu vom gasi pana atunci o posibilitate de cooperare cu una din cele trei burse internationale cu care suntem in prezent in discutii", a explicat pentru ZF Theodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu. Operatorul pietei de la Sibiu se afla in discuitii cu Euronext, Deutsche Borse si cu bursa pan-scandinava OMX.
Conform propunerii Bursei din Sibiu adresata actionarilor, piata ar urma sa emita 16.270 de actiuni cu valoare nominala de 200 de lei, la un pret de 1.600 lei/actiune. Actionarii ar putea hotari splitarea actiunilor pentru cresterea numarului acestora si reducerea pretului, astfel ca acestea sa fie mai atractive pentru potentialii investitori.
Conform propunerii adresate actionarilor, valoarea ofertei ar urma sa fie de 26 milioane de lei (aproape 8 milioane de euro). Actiunile ar putea fi oferite initial actionarilor actuali ai pietei, conform uneia dintre variantele propuse, sau dreptul de preemtiune al actionarilor actuali ar putea fi ridicat. Daca toate actiunile nou-emise ar urma sa fie vandute, acestea vor reprezenta circa 41% din capitalul rezultat dupa majorare.
Conform presedintelui pietei din Sibiu, listarea ar putea avea loc pe o platforma a uneia dintre cele trei burse externe cu care piata se afla in prezent in discutii pentru o eventuala colaborare. "Dupa aprobarea majorarii ar mai dura probabil circa sase luni pana la listare, adica pana in ianuarie sau februarie 2008", a spus Theodor Ancuta pentru ZF.
Dupa listare, Bursa din Sibiu nu va putea insa sa fie preluata prin cadrul unei oferte publice derulate pe piata pe care va fi listata din cauza faptului ca legislatia in vigoare prevede ca un actionar nu poate detine mai mult de 5% din actiunile operatorului unei piete reglementate, la care este incadrata Bursa din Sibiu.
Inainte de oferta de actiuni, Bursa de la Sibiu ar urma sa isi majoreze capitalul social cu 1,3 mil. lei (circa 400.000 de euro) prin acordarea catre actualii actionari a patru actiuni noi pentru fiecare zece actiuni detinute.
La pretul la care conducerea Bursei din Sibiu a propus sa ofere actiunile nou-emise, valoarea totala a acesteia se ridica la 19 milioane de euro.
Activitatea de tranzactionare de la Bursa din Sibiu a crescut exponential incepand de anul trecut. In primul trimestru al anului, de exemplu, pe piata s-au incheiat 1,5 milioane de contracte futures si options, cu 60% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Valoarea totala a contractelor tranzactionate anul trecut la Sibiu a fost de peste 2 miliarde de euro, suma apropiata de valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni pe piata de la Bucuresti.
Bursa de la Sibiu este controlata in principal de societatile de brokeraj care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.
Cel mai important actionar al Bursei din Sibiu este societatea de brokeraj HTI Valori Mobiliare din Bucuresti, care controleaza un pachet de 17% impreuna cu persoanele implicate. Un alt actionar important este Broker Cluj, cu un pachet de 5,5% din actiuni. Broker si HTI cazusera de acord in privinta unei fuziuni la inceputul acestui an, insa ulterior aceasta a cazut. Si la Bursa de Valori Bucuresti se discuta oportunitatea listarii actiunilor acesteia, insa actionarii nu s-au putut pune de acord desi un vot formal nu a fost acordat pana acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO