Burse - Fonduri mutuale

Bursă. La cine ajunge profitul istoric al Petrom din 2022: OMV ia 1,2 mld. lei, viitorii pensionari prin fondurile Pilon II circa 311 mil. lei, statul român 480 mil. lei. Lista tuturor acţionarilor

Bursă. La cine ajunge profitul istoric al Petrom din...

Autor: Liviu Popescu

13.02.2023, 07:00 15137

Din profitul net de 10,3 miliarde de lei din 2022, Petrom vrea să împartă 2,3 mld. lei cu acţionarii sub formă de dividende Pe baza preţurilor curente de tranzacţionare randamentul unui dividend propus de Petrom acţionarilor este de aproape 8%.

Cei care urmează să primească anul aceasta din cel mai mare profit înregistrat vreodată de o companie din România sunt compania austriacă OMV, care are şi un grup din Abu Dhabi în acţionariat, cu o sumă de 1,2 miliarde de lei, statul român prin Ministerul Energiei cu 480 mil. lei, dar şi fondurile de pensii private Pilon II, care investesc în numele a 8 milioane de salariaţi, cu o sumă de 311 mil. lei.

Aceştia sunt cei care deţin 90% din Petrom, companie care pe 2 februarie 2023 a scris istorie raportând cel mai mare profit de până acum al unei societăţi din România, de 10,3 miliarde de lei, în creş­tere de patru ori faţă de anul precedent, pe fondul scumpirilor fără precedent din economie, în special în sectorul din energie. Aceşti investitori urmează să primească 2,3 miliarde de lei din profitul Petrom, propunerea companiei urmând a fi înaintată spre votul acţionarilor acolo unde OMV va avea ultimul cuvânt de spus cu o deţinere de 51% din companie.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro