Companii

Proiecte strategice pentru OMV Petrom în 2023: Neptun Deep, energia verde şi mobilitatea electrică. Bugetul de investiţii creşte cu 70%

Proiecte strategice pentru OMV Petrom în 2023: Neptun...

Autor: Roxana Petrescu

06.02.2023, 09:00 830

Cea mai mare parte a banilor ar urma să se ducă în Marea Neagră, în proiectul Neptun Deep, acolo unde este aşteptată o decizie finală de investiţii la jumătatea acestui an.

„Valoarea investiţiilor este esti­mată să crească la circa 6 mld. lei, cu apro­ximativ 70%, cu investiţii mai mari dedicate în principal proiectului Neptun Deep, accelerării proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, precum şi reviziei planificate a rafinăriei Petrobrazi. Investiţiile necesită un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi stabil (2022: 3,6 mld lei)“, se arată în raportul financiar pentru 2022 prezentat săptămână trecută de OMV Petrom.

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României. Cu o pro­ducţie de petrol şi gaze în scădere, motorul principal care a alimentat aceste rezultate au fost scumpirile. Statul român a încasat direct din toate taxele plătite de OMV Petrom 16,5 mld. lei (3,4 mld. euro), după ce anul trecut a introdus 20 de schimbări în ceea ce priveşte taxarea companiilor din domeniul energetic. Compania a menţionat că, în total, a plătit anul trecut taxe de circa 20 mld. lei către statul român, inclusiv dividende, adică dublu faţă de profitul net.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO