Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Rompetrol Rafinare, compania care operează Petromidia, a raportat o pierdere netă de 23,8 mil. dolari şi afaceri de 1,1 mld. dolari, minus 15% faţă de T1/2023

Bursă. Rompetrol Rafinare, compania care operează...

Autor: Tibi Oprea

15.05.2024, 19:10 102

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), care operează Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, a înregistrat în primul trimestru din 2024 o cifră de afaceri brută de circa 1,1 miliarde de dolari, în scădere cu 15% faţă de perioada similiară a anului trecut.

În acelaşi timp, profitul operaţional (EBITDA) înregistrat de companie a fost de 33,2 milioane de dolari, de la 100,9 mil. dolari în T1/2023, rezultatul net având o valoare negativă de 23,8 milioane de dolari, de la plus 14,4 mil. dolari în T1/2023.

„Rezultatele operaţionale şi financiare au fost influenţate de volatilitatea cotaţiilor internaţionale pentru materii prime (ţiţei, componente bio) şi produse petroliere. De asemenea, un impact major a fost determinat de oprirea activităţilor de producţie pentru realizarea reviziei generale planificate a rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi de costurile şi investiţiile programate în cadrul acestora. Gradul de utilizare a rafinăriei Petromidia a fost de 68,9% în primul trimestru, pe fondul opririi programate a instalaţiilor”, notează compania.

Cu o investiţie totală estimată la aproximativ 85 de milioane de dolari în proiectele de dezvoltare implementate, la care se adaugă şi fonduri pentru lucrările de mentenanţă şi recertificare, revizia generală a reprezentat un efort necesar pentru funcţionarea optimă şi în condiţii de siguranţă a celei mai mari rafinării din ţară.

Rafinăria Petromidia îşi asigură integral necesarul de ţiţei din surse externe, în special din Kazahstan. În primul trimestru, materia primă s-a apreciat cu 2% faţă de nivelul mediu din T1 2023 şi cu 15% în perioada ianuarie-martie, de la 75,7 USD/baril (ţiţei Brent) la începutul lunii ianuarie, la 86,9 USD/baril, la finele lunii martie.

În ciuda neoperării instalaţiilor pe perioada reviziei, Rompetrol Rafinare a fost consecventă în furnizarea de carburanţi către piaţa domestică, cu 66% din total furnizat pe plan intern. Această strategie de business vizează maximizarea randamentelor de vânzări în România, unde compania este un factor de stabilitate pe piaţa energetică.

Totodată, Rompetrol Rafinare a susţinut, cu volume importante de produse petroliere, subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de carburanţi din Republica Moldova, Georgia şi cu o prezenţă semnificativă în Bulgaria.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare şi petrochimie) în primul trimestru al anului, s-a ridicat la 240 de milioane de dolari, pe fondul unui volum de 312 mii de tone de produse petroliere exportate în ianuarie-martie 2024.

Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai importanţi contributori la bugetul de stat al României, plătind peste 316 milioane de dolari în T1 2024. Compania are 2,1 mld. lei capitalizare şi este deţinută majoritar de KMG International (48,1%) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%). Acţiunile RRC înregistrează o scădere de 7,7% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 651.200 de lei, arată datele BVB.

Alte informaţii din raportul financiar la T1/2024:

Segmentul de rafinare

În primele trei luni din 2024, rafinăria Petromidia a procesat 943 de mii de tone de materii prime, preponderent ţiţei de origine Kazahstan. Unitatea din Năvodari dispune de un flux stabil de materie primă, în principal datorită achiziţiilor de ţiţei kazah realizate cu sprijinul KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

Din volumele totale de materii prime procesate, rafinăria a obţinut 274 de mii de tone de benzine şi 508 mii de tone de motorine. Vânzările de carburanţi au fost orientate spre piaţa internă, cu două treimi din total comercializat în România.

În trimestrul I 2024, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost în scădere, ca urmare a sistării proceselor operaţionale din data de 8 martie – începutul reviziei generale. Cu toate acestea, rafinăria a reuşit să obţină un randament al produselor albe în creştere – 90,3%wt, iar pierderea tehnologică a consemnat o scădere de 0,18%wt, datorită achiziţiei de component de motorină şi jet A1.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega (singurul producător intern de bitum şi hexan), procesarea totală de materie primă a fost de circa 61 de mii de tone în trimestrul I 2024, în scădere cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut, ca urmare a volumelor mai mici de materii prime şi semifabricate furnizate de rafinăria Petromidia.

Rafinăria Vega a înregistrat parametri operaţionali buni, cu un consum tehnologic de 0,59%, consum energetic de 2,89 GJ/t şi disponibilitate mecanică de 98,78%.

Pe fondul scăderii gradului de utilizare a rafinăriilor Petromidia şi Vega, segmentul de rafinare a consemnat o cifră de afaceri brută de 937 de milioane de dolari, un profit operaţional (EBITDA) de 28,5 milioane de dolari şi un rezultat net negativ de 4,7 milioane de dolari.

Segmentul de petrochimie

În trimestrul I 2024, producţia totală de polimeri în segmentul de petrochimie a fost de 16 mii tone, în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 26 mii tone.

Rezultatele operaţionale au fost influenţate, în principal, de nefuncţionarea instalaţiei de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE), cauzată de condiţiile nefavorabile de pe piaţa produselor petrochimice, dar şi pe fondul perioadei de revizie generală programată, începută în luna martie 2024.

În ciuda condiţiilor de piaţă actuale, singura divizie petrochimică din România a continuat să-şi onoreze livrările către partenerii din industriile de profil, susţinând, astfel, mai multe segmente de producţie din ţară.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilene şi polietilene din România, cu capacitatea de a-şi recăpăta poziţia competitivă pe piaţa internă şi regională, odată cu stabilizarea pieţei de profil.

Segmentul de distribuţie

În primul trimestru al anului, cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuţie a înregistrat o valoare de 759 de milioane de dolari, în uşoară scădere, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2023.

Cotaţiile internaţionale aferente produselor petroliere au consemnat în T1 o scădere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de 1% la benzină şi 2% la motorină. Pe plan intern, evoluţia preţurilor la carburanţi a fost influenţată de modificarea accizei de la 1 ianuarie, care s-a reflectat într-o creştere cu 29 de bani pe litrul de benzină şi 26 de bani pentru cel de motorină. De la 1 iulie, acciza va înregistra o nouă majorare (incluzând şi TVA aferentă), care va adăuga 43 de bani pe litrul de benzină şi 40 de bani pe litrul de motorină.

În România, principala piaţă de comercializare a carburanţilor produşi în Petromidia, vânzările au crescut cu 12% în T1 2024 (270 de mii de tone), faţă de T1 2023 (242 de mii de tone). Creşterea a venit din strategia companiei de a răspunde cu prioritate nevoilor pieţei din ţară.

La finalul lui martie 2024, reţeaua de distribuţie din România a ajuns la 1.328 de puncte de comercializare, în creştere cu 44 de puncte, faţă de martie 2023. Reţeaua include staţiile proprii, staţiile partener şi staţiile mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO