Burse - Fonduri mutuale

Bursele care au fost upgradate la piaţă emergentă au crescut înainte cu 50% - 200%

Bursele care au fost upgradate la piaţă emergentă au...

Autor: Adrian Cojocar

30.06.2014, 00:07 851

Lucian Anghel, preşedintele BVB, spune că deşi trecerea bursei de la Bucureşti la statutul de piaţă emergentă va mai dura câţiva ani, fiind un proiect pe termen mai lung, acest pas va aduce beneficii considerabile investitorilor şi participanţilor la piaţă.

„În prezent traversăm o pe­rioa­dă efervescentă pe bursa de la Bucureşti cum n-am mai în­tâlnit în ultimii 10 ani şi asta cred că arată faptul că sun­tem pe un drum bun. Dacă m-aş întoarce în vara anului 2012 şi mi-ar fi spus cineva că o să avem tranzacţii de jumătate de miliard de euro pe bursă, aş fi spus «ce vis frumos». Nu trebuie să avem aştep­tări false în ceea ce priveşte atin­gerea sta­tutului de piaţă emer­gen­tă. Acest lucru o să mai dureze câţiva ani. Totuşi s-a văzut în statele care au fost tre­cute pe lista de aşteptare pentru upgra­darea la piaţă emergentă, precum Qatar şi Emiratele Arabe Unite, că de la acel moment indicii pieţei au urcat cu 50% până la 200% în mai puţin de doi ani şi au beneficiat  de o creştere a rulajelor de patru până la de 10 ori. Toţi acţionarii şi investitorii de pe bursă vor beneficia de acest proiect, care este unul pe termen lung. Cred că o să ne uităm peste doi ani şi nu o să ne fie ruşine de modul cum a evoluat piaţa“, a declarat Lucian Anghel la „Forumul BVB pentru investitori de retail“.

Acesta este primul eveniment dedi­cat în exclusivitate investitorilor de re­tail şi care a atras circa 40 de investitori, de 20 de ori mai puţini faţă de numărul de participanţi pe care aceste reuniuni ale investitorilor de retail îl atrag de obicei în Polonia.
 

Promovare la statutul de „emergentă“, în 2017

După ce a finalizat cu succes oferta publică de la Electrica în valoare de peste 440 mil. euro, bursa de la Bucu­reşti îndeplineşte o parte dintre crite­riile pe care trebuie să le realizeze pen­tru a fi upgradată la statutul de piaţă emer­gentă şi anul viitor bursa româ­neas­că ar putea fi trecută pe lista de aş­teptare în vederea pro­movării la acest statut pentru ca mă­car cel mai devreme în 2017 să fie promovată.

„La momentul acesta, după ce am participat la nenumărate road-show-uri în ultima perioadă, pot să spun că in­te­re­sul investitorilor este la un nivel re­cord. Dacă acum 4-5 ani trebuia să le faci in­ves­titorilor o prezentare macro a Ro­mâ­niei şi să oferi detalii suplimen­tare în ceea ce priveşte sectoarele de pe bursă, acum toa­tă lumea este la curent cu re­zul­tatele finan­ciare ale compani­ilor, cu pers­pec­ti­vele acestora, paşii pe care regle­men­ta­torii s-au oferit să-i facă pen­tru îmbu­nă­tă­ţirea cadrului legisla­tiv“, spu­ne Mihai Lazăr, mana­ging di­rec­tor pieţe de capital la Raiffeisen Bank, unul din­­tre mem­brii consorţiului de intermediere a ofertei de la Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO