Fondurile mutuale locale şi străine au atras subscrieri nete de 436 milioane de lei de la investitori în luna mai, peste volumele din primele patru luni ale anului, când media lunară a subscrierilor nete făcute de investitori a fost de 352 milioane de lei, potrivit datelor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România.
Fondurile mutuale locale au avut cea mai mare contribuţie la totalul subscrierilor, intrările din luna mai depăşind 391 de milioane lei, valoare mai mare decât media lunară înregistrată anul trecut, de 245 de milioane lei. Cele mai mari sume au fost atrase de fondurile din categoria „altele“ (258 mil. lei), reprezentate în principal de fonduri puţin riscante, cu plasamente în principal în titluri de trezorerie şi obligaţiuni, precum şi de fondurile de obligaţiuni (152,4 mil. lei), în timp ce fondurile diversificate şi cele de acţiuni s-au plasat la coada clasamentului, cu subscrieri nete de 2,6 milioane de lei, respectiv 28,4 milioane de lei.
Singurul fond monetar, ERSTE Money Market RON, a avut retrageri nete în luna mai de 6,2 mil. lei, în contextul dobânzilor foarte mici la depozite pe termen scurt.
Erste Bond Flexible RON, administrat de societatea Erste Asset Management şi cel mai mare fond mutual, cu active de 6,222 miliarde de lei, a atras 188,7 milioane de lei de la investitori în luna mai, sumă care îl plasează pe prima poziţie în rândul celor mai bine vândute fonduri mutuale. Sume considerabile au intrat şi în conturile fondurilor BRD Simfonia 1, administrat de BRD Asset Management, (170,1 mil. lei), Erste Bond Flexible România EUR (101,4 mil. lei), BRD Euro Fond (94,5 mil. lei), Raiffeisen Euro (78 mil. lei) şi BT Obligaţiuni (66,5 mil. lei).