Burse - Fonduri mutuale

BVB incearca sa salveze ceva din mostenirea RASDAQ

BVB incearca sa salveze ceva din mostenirea RASDAQ

Directorul Bursei de Valori din Tokio, Eisuke Nagatomo (mijloc), a deschis ieri sedinta de tranzactionare a BVB

10.05.2007, 19:50 11

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intentioneaza ca 150 dintre cele mai tranzactionate actiuni din piata RASDAQ sa intre in componenta unei categorii special create pe Bursa.
In conditiile in care in prezent in piata RASDAQ sunt prezente circa 2.000 de companii, restul emitentilor ar urma sa treaca pe un sistem alternativ de tranzactionare (ATS).
"Consiliul de Administratie al Bursei a propus Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca cei mai vizibili emitenti de pe piata RASDAQ sa populeze Bursa de Valori Bucuresti. Acestia vor trece printr-o perioada de proba de cateva luni si apoi se va lua hotararea daca vor ramane listati pe piata reglementata", spune Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Sistemul alternativ de tranzactionare reprezinta o piata nereglementata in care companiile nu mai sunt obligate sa dea dovada de un grad de transparenta atat de ridicat, cum se intampla pe pietele reglementate. Lipseste obligativitatea raportarilor anuale, a detinerilor peste anumite praguri, iar Stoica spune ca documentatia pentru aceasta piata este deja pregatita.
Oficialii Bursei de la Bucuresti au declarat ca intentioneaza sa modifice din nou Codul Bursei, daca propunerea va fi luata in seama de catre CNVM, in cadrul unei conferinte sustinute in deschiderea sedintei de tranzactionare alaturi de Eisuke Nagatomo, directorul general al Bursei de Valori din Tokio.
"Daca propunerea Bursei va fi acceptata de catre CNVM va avea loc o completare a Codului Bursei care sa reglementeze functionarea unei noi categorii a Bursei, a patra, cat si a sistemului de tranzactionare alternativ", a mai spus Septimiu Stoica.
Exista si unele rezerve privind aceste masuri administrative pe care Bursa le supune aprobarii. O mutare automata la Bursa este asemanatoare cu ceea ce s-a intamplat in cadrul Programului de Privatizare in Masa, cand foarte multe companii au fost listate, ca dupa aceea sa duca lipsa de lichiditate.
"Cred ca cel mai bine ar fi sa lasam companiile sa decida daca vor sa fie listate pe o piata reglementata. Societatile listate la acest moment pe Bursa au ajuns acolo datorita vointei lor si asumarii unor responsabilitati. Nu cred ca este bine sa crestem lichiditatea si numarul de companii listate prin astfel de masuri administrative", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Reprezentantii CNVM nu au raspuns in legatura cu acest subiect pana la inchiderea editiei.
Sistemul alternativ de tranzactionare este solutia aleasa de piata de capital romaneasca pentru a se conforma noii directive europene in privinta investitiilor si instrumentelor financiare.
Aceasta urmeaza sa fie aplicata incepand cu 1 noiembrie 2007.
"Este solutia noastra in legatura cu pietele nereglementate, iar propunerea inaintata catre CNVM reprezinta o imbinare a legislatiei romanesti cu cea a Uniunii Europene. De altfel, majoritatea tarilor europene au ales sistemul de tranzactionare alternativ (ATS) ca piata nereglementata", mai spune presedintele Bursei.
Codul Bursei, care a durat un an numai pentru a fi intocmit din cauza neintelegerilor aparute intre CNVM si Bursa, a fost aprobat in septembrie 2006 si reglementeaza piata spot, urmand sa fie completat cu reguli in ceea ce priveste tranzactionarea instrumentelor derivate.

Bursa din Tokio vine cu idei pentru sora mai mica din Romania

Reprezentantii Bursei din Tokio au declarat ca sunt interesati de continuarea colaborarii cu Bursa de Valori Bucuresti si ca printre ideile care se vehiculeaza in cadrul intalnirilor dintre cele doua institutii se numara dubla listare a unor companii sau promovarea pietei de capital romanesti in Japonia.
Nagatomo, directorul Bursei din Tokio, a observat numarul mic de emitenti de la BVB, dar a venit si cu solutii. El a spus ca in Japonia functioneaza o piata a companiilor tinere si ca 16 dintre ele au promovat deja pe piata oficiala de la Tokio.
"O solutie pentru sporirea lichiditatii pe Bursa de la Bucuresti ar fi sprijinirea spiritului antreprenorial si a tinerilor care sunt interesati de investitii", spune Eisuke Nagatomo, directorul general al Bursei de Valori din Tokio.
Si la Bucuresti exista categoria a III-a in cadrul pietei reglementate, sectorul titluri de capital, unde se pot lista companii tinere (3-4 ani vechime) care nu indeplinesc inca criteriile de admitere la categoriile superioare (capitalizare sau istoric). Categoria nu are insa nicio companie listata pana in prezent, iar primele doua categorii sunt populate in total de 56 de emitenti. "In Romania ar trebui sa fie sprijiniti mai mult cei cu spirit antreprenorial, piata de capital putand sa ofere surse de finantare pentru companiile aflate la inceput", spune Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Colaborarea dintre cele doua burse a inceput acum 8 ani prin semnarea unui memorandum, iar BVB a avut de castigat de pe urma acestuia prin stagii de pregatire ai propriilor angajati si prin asistenta tehnica oferita de Bursa din Tokio. Aceasta din urma este interesata de o colaborare cat mai stransa cu bursele din regiune in conditiile in care piata de capital a capatat in ultimii ani o tenta de globalizare evidenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO