Burse - Fonduri mutuale

Caderea pietei ameninta emisiunea de actiuni Impact

Caderea pietei ameninta emisiunea de actiuni Impact

Click pentru imaginea marita

16.08.2007, 19:39 35

Actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au coborat ieri, odata cu Bursa in ansamblu, la 1,04 lei/actiune, pret mai mic decat cel la care compania va emite actiuni noi (1,05 lei/actiune). Actiunile noi, in valoare de 75 mil. euro, urmeaza sa fie oferite spre subscriere detinatorilor de drepturi de subscriere in majorarea de capital.
Daca cotatia nu isi va reveni, Impact ar putea fi prima companie listata a carei activitate este afectata de turbulentele de pe pietele financiare internationale. Conducerea Impact nu a putut fi contactata ieri pentru a comenta evolutuia actiunilor si implicatiile acesteia.
Impact este implicata in dezvoltarea mai multor proiecte rezidentiale, intre care cele mai importante sunt Greenfield din Bucuresti si Dealul Lomb din Cluj-Napoca.
Impact a decis la inceputul lunii trecute sa emita actiuni noi care urmau sa fie oferite actionarilor contra a circa 75 mil. euro. Scaderea cotatiei Impact face emisiunea mai putin atractiva pentru investitori.
Daca actiunile Impact vor ramane sub nivelul de 1,05 lei/actiune, participarea la majorare ar deveni, teoretic, neinteresata pentru investitori, acestia avand posibilitatea sa cumpere actiuni ale companiei din piata la un pret mai mic.
Impact a convocat la finalul lunii mai o Adunare Generala a Actionarilor pentru aprobarea unei majorari de capital cu 23,5% prin emisiunea de actiuni la pretul de 0,85 lei/actiune. La acea data actiunile se tranzactionau pe piata in jurul a 0,95 lei/actiune. Pana la data Adunarii Generale actiunile Impact au continuat sa creasca, atingand 1,32 lei/actiune cu o zi inainte de intrunirea actionarilor. Acestia au hotarat astfel majorarea pretului de subscriere de la 0,85 la 1,05 lei/actiune, noul pret fiind la acel moment atractiv pentru investitori.
Ulterior, cotatia Impact a intrat pe un trend descendent pe fondul trecerii datei de referinta pentru participarea la majorare si al conjuncturii nefavorabile de pe piata.
Drepturile de subscriere in majorarea de capital de la Impact se tranzactioneaza pe Bursa incepand de luni, insa pretul acestora este nesemnificativ - sub un ban pe drept. Ultima tranzactie cu drepturi Impact s-a realizat la 0,0024 lei/drept, valoarea tuturor celor peste un milion de drepturi tranzactionate ieri fiind de sub 600 de euro.
Pentru a subscrie o actiune Impact un investitor trebuie sa dispuna, in afara de pretul de 1,05 lei/actiune, de 4,25 drepturi de subscriere.
Impact a anuntat marti un profit net de 8,6 mil. lei (2,5 mil. euro), peste buget, dar cu 16,5% mai mic comparativ cu perioada similara din 2006.
Cifra de afaceri s-a redus in trimestrul al doilea de patru ori, la 14,7 milioane de lei (4,37 milioane de euro), ca urmare a inregistrarii in perioada similara din 2006 a vanzarii imobilului Construdava.
Veniturile totale ale firmei au urcat la jumatatea anului cu 34%, la 81,6 milioane de lei (24,6 mil. euro).
In primul semestru, compania a incheiat contracte de vanzare pentru 162 de apartamente, care au totalizat 20,4 mil. euro. Valoarea lucrarilor in curs de executie, care este cuprinsa numai in situatiile financiare intocmite dupa standardele internationale de contabilitate, depaseste cu 70% pe cea aferenta primelor sase luni din 2006, conform raportului trimis Bursei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO