Burse - Fonduri mutuale

Carpatica a plusat in T2, dar nu si-a facut bugetul

14.08.2007, 19:05 16

Banca Comerciala Carpatica a reusit sa obtina in trimestrul al doilea (T2) al anului un profit net de 6,85 milioane de lei (2,09 milioane de euro), in crestere cu circa 52% fata de castigul din perioada similara a anului trecut, dupa ce in primele trei luni ale anului, banca obtinuse un profit nesemnificativ de aproximativ 43.000 de euro.
Per ansamblul primului semestru, profitul net de 7 mil. lei (2,1 mil. euro) obtinut de Carpatica este cu 19,6% mai redus fata de castigul din prima jumatate a anului trecut. In pofida plusului din trimestrul al doilea, banca nu si-a realizat profitul net bugetat pentru primul semestru, castigul realizat fiind cu 35,28% sub cel prognozat.
Activele bancii au atins la finalul semestrului 1,85 mld. lei (590,3 mil. euro), in crestere cu 57% fata de aceeasi perioada din 2006 si cu 13% fata de sfarsitul anului trecut, aceste cresteri depasind cresterea medie a sistemului bancar, potrivit unui raport transmis de conducerea Carpatica.
Reprezentantii Carpatica au spus la inceputul anului ca extinderea puternica a retelei de unitati, derulata mai ales in a doua parte a anului trecut, era de asteptat sa afecteze, cel putin pe termen scurt, profitabilitatea bancii.
In primele sase luni din 2007, banca si-a temperat cheltuielile cu investitiile, care s-au cifrat la 10,5 milioane de lei, mai putin de 50% din investitiile realizate in aceeasi perioada din 2006.
Carpatica a participat la majorarea de capital de la societatea de brokeraj Carpatica Invest, filiala a sa, prin achizitia de actiuni in valoare de 5,38 milioane de lei si, totodata, a participat la infiintarea societatii Carpatica Life Broker de Pensii private, cu un numar de 2 parti sociale, reprezentand 20% din capitalul social al societatii.
Cheltuielile totale ale bancii au crescut cu 38,9%, pana la 164,5 mil. lei (49,8 mil. euro).
Carpatica este controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea. Actiunile bancii sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 0,525 lei/actiune, in scadere cu 0,9% fata de sedinta precedenta. La acest pret, valoarea pe Bursa a Carpatica este de 267,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO