Burse - Fonduri mutuale

Casele se ieftinesc si in Marea Britanie

24.06.2008, 20:27 11

Preturile locuintelor din Marea Britanie au inregistrat cea mai puternica scadere in luna iunie a acestui an, in conditiile in care cumparatorii au evitat piata, ducand astfel la agravarea crizei imobiliare din Anglia, conform unui anunt facut de oficialii grupului imobiliar Rightmove, citat de Bloomberg.
Pretul mediu de cumparare al unei locuinte a scazut cu 1,2% din luna mai, pana la 239.564 de lire sterline (473.000 de dolari). In Londra, preturile au coborat cu 1,4%. In perioada ultimului an, insa, preturile au inregistrat o crestere de 0,1%.
"Din cauza crizei ipotecare, este evident ca din ce in ce mai putini oameni isi permit sa cumpere o casa. Vanzatorii realizeaza acum ca trebuie sa devina mult mai competitivi pe pret", a spus Miles Shipside, director comercial la Rightmove.
HBOS, cel mai mare creditor ipotecar al Marii Britanii, a estimat saptamana trecuta ca preturile locuintelor vor avea un declin de pana la 9% in cursul acestui an, ducand la cresterea numarului de credite neperformante, in conditiile in care guvernatorul adjunct al bancii centrale a Angliei, John Grieve, a afirmat ca scaderea afecteaza increderea consumatorilor. Scaderea dezvoltarii economice s-a agravat dupa majorarea costurilor de credit la nivel global.
Rata de proprietati care stau la dispozitia eventualilor cumparatori s-a dublat in cursul acestui an, ajungand la valoarea de 15 la 1, cu un milion de locuinte disponibile pe piata. Raportul dintre numarul caselor care au ramas nevandute si numarul agentilor imobiliari a ajuns la maximul record de 75 la 1.
Valoarea caselor a scazut luna aceasta in toate regiunile, exceptand nordul, west Midlands si Tara Galilor. Cel mai mare declin, de 2,4%, l-au avut proprietatile din sud-est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO