Burse - Fonduri mutuale

Castig de 1,43 mil. euro pentru Azomures in ultimul trimestru

19.02.2007, 20:20 10

Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures a obtinut in ultimul trimestru al anului trecut un profit net de circa 1,43 milioane de euro (4,98 milioane de lei), cu 50,5% mai mare fata de castigul inregistrat in trimestrul patru din 2005, conform datelor preliminare transmise de companie catre Bursa de Valori Bucuresti.
In ultimul trimestru din 2006, compania a realizat o cifra de afaceri de 67,58 milioane de euro (234,5 milioane de lei), in crestere cu 55,9% fata de afacerile din aceeasi perioada a anului precedent.
Compania nu a recuperat insa integral pierderile din primele noua luni ale anului, incheind anul cu o pierdere de 0,68 milioane de euro (2,42 milioane de lei). In 2005 societatea a avut un profit de aproape 5 milioane de euro (17,2 milioane de lei).
Pentru anul trecut, Azomures isi bugetase un profit net de 0,84 milioane de euro (2,94 milioane lei).
Cifra de afaceri a companiei la nivelul intregului an a fost de 201 milioane de euro (709 milioane de lei), in crestere cu aproape 6,3% fata de afacerile de 189 de milioane de euro (684 milioane de lei) din perioada anterioara.
Compania a fost afectata pe parcursul anului trecut de cresterea puternica a pretului la gaz metan, principala materie prima. De altfel, combinatul si-a intrerupt activitatea la inceputul anului trecut pe fondul intreruperii alimentarii cu gaz metan timp de trei saptamani, iar dupa reluarea alimentarii productia s-a pastrat la un nivel redus pana la finalul lunii martie. Pe primele noua luni ale anului trecut compania avea pierderi de circa 2,1 milioane de euro (7,4 milioane de lei) si o cifra de afaceri de 135 milioane de euro (474,8 milioane de lei).
Azomures se confruntase cu probleme si in 2005 din cauza scumpirii gazului metan, ceea ce determinase conducerea societatii sa anunte in repetate randuri ca-si va opri activitatea, fara ca aceasta hotarare sa fie dusa la bun sfarsit.
Anul trecut, cheltuielile cu materiile prime au insumat aproape 112 milioane de euro (394, 2 milioane de lei), cu 1,2% mai reduse fata de cheltuielile din 2005.
Compania a avut in 2006 o pierdere din activitatea de exploatare de 3,7 milioane de euro (13 milioane de lei), fata de un profit de 8,9 milioane de euro (32,3 milioane de lei) in anul precedent.
Actionarul majoritar al Azomures este compania Transworld Fertilizers Holding inregistrata in Luxemburg, care detine circa 56% din actiuni. Principalii actionari minoritari sunt fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, administrate de aceeasi companie, New Century Holdings, care detin impreuna 20,7% din actiuni.
Actiunile Azomures sunt listate la Bursa, din august anul trecut titlurile intrand pe un trend descendent pana in noiembrie, cand au revenit pe crestere. Din acel moment, acestea au castigat aproape 60% pana la inceputul lui februarie. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la peste 28 milioane de euro.
La finalul lunii ianuarie din acest an, compania si-a sistat productia la instalatia de uree in urma unei explozii la un rezervor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO