Burse - Fonduri mutuale

Ce spun analistii despre oferta publica initiala a Transgaz Medias

Ce spun analistii despre oferta publica initiala a Transgaz Medias

Iulian Panait, presedinte KTD Invest: Transgaz s-ar putea tranzactiona la un pret de 260 lei, de 1,3 ori mai mare decat valoarea contabila in primele trei luni de dupa oferta.

26.11.2007, 20:06 36

Rapoartele de analiza realizate de patru societati de brokeraj si o societate de consultanta recomanda investitorilor cumpararea actiunilor Transgaz in cadrul ofertei publice initiale care incepe astazi, indicand un pret corect cuprins intre 257 si 280 de lei/actiune.
Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta pe piata de capital KTD Invest, sustine ca pretul actiunilor Transgaz ar trebui sa urce cel putin la 257 lei/actiune in primele trei luni de la inchiderea ofertei, tinand cont de indicatorii fundamentali ai companiei, care sunt sub cei ai Transelectrica, singura companie de utilitati listata in prezent la Bursa, si sub media sectorului la nivel european.
"Transelectrica s-a tranzactionat de la listare la niveluri de pret de 1,3-1,7 ori mai mari decat valoarea contabila. La nivel international, companiile similare se tranzactioneaza la niveluri de pret mai mari in medie de 1,6 ori decat valoarea contabila. Astfel, pe un orizont mediu de 3-6 luni, Transgaz ar putea ajunge si ea la niveluri asemanatoare, iar pe termen scurt, de 3 luni, o estimare prudenta ar fi un pret de 1,3 ori mai mare decat valoarea contabila. Asta ar insemna un pret undeva la 260 de lei, in conditiile in care valoarea contabila a actiunilor este de circa 198 de lei", explica Panait.
El considera insa ca evolutia pretului drepturilor de alocare si mai apoi a actiunilor ar putea fi influentata pe termen scurt de starea emotionala din piata, care ar putea determina un pret mai mic, daca Bursa continua corectiile.
Andreea Ciobanu, analistul societatii de brokeraj Intercapital Invest, vede un pret corect de 165,55 lei pentru actiunile Transgaz, cu 38% mai mare decat pretul de 191,92 lei din oferta.
Analistii societatii de brokeraj Vanguard estimeaza un pret corect de 270,7 lei/actiune care ar putea fi atins in urmatoarele trei luni, care indica un potential de crestere al actiunilor cu 41%, in timp ce analistii EFG Eurobank Securities indica un pret de 278,66 lei/actiune, cu 45% mai mare decat cel din oferta.
Si Adrian Danciu, principalul analist al Broker Cluj, estimeaza o crestere cuprinsa intre 40% si 50% a actiunilor Transgaz in primele trei luni de la inchiderea ofertei.
Analistii au stabilit pretul Transgaz pe baza multiplilor la care se tranzactioneaza companiile similare de pe pietele europene si prin modelul Discounted Cash Flow, care se bazeaza pe fluxurile de capital pe care compania le va genera in urmatorii ani.
La pretul din oferta actiunile Transgaz au un pret raportat la profit net pe actiune (PER) de 10,73, care va urca la 12,16 dupa majorarea de capital, si un pret raportat la valoarea contabila (P/BV) de 0,88, valoarea acestui indicator urcand la aproape 1 dupa inregistrarea majorarii de capital, potrivit raportului Intercapital.
Companiile similare din Europa se tranzactioneaza la un PER mediu de 19,2, avand o medie a P/BV de 2,78, potrivit aceluiasi raport.
Analistii EFG Eurobank Securities estimeaza ca profitul net al Transgaz calculat conform standardelor internationale (IFRS) va urca in acest an la 58,2 milioane de euro, cu 27% mai mult fata de nivelul de 45,8 milioane de euro de anul trecut, in timp ce afacerile companiei vor ajunge la 321,4 milioane de euro, fata de 256,9 milioane de euro in 2006.
Transgaz a realizat in primele noua luni ale anului venituri totale de 717 milioane de lei (217 milioane de euro, in crestere cu 8% fata de perioada similara a anului trecut, si un profit net de 171 milioane de lei (52 milioane de euro), in scadere cu 0,6%.

Detaliile ofertei Transgaz
Numar de actiuni puse in vanzare: 1.177.384
Procent din capitalul social: 10%
Capitalul social dupa IPO: 117,7 mil. lei (32,7 mil. euro)
Valoare nominala actiuni: 10 lei
Pret de vanzare: 191,92 lei (53,3 euro)
Valoare totala oferta: 225,96 mil. lei (62,7 mil. euro)
Transe de subscriere: transa investitorilor mari (subscrieri de peste 500.000 de lei) reprezinta 60% din oferta, transa investitorilor mici (subscrieri intre 2.000 si 500.000 de lei), reprezinta 40% din oferta
Perioada de subscriere: 26 noiembrie - 7 decembrie
Intermediari: Raiffeisen Capital&Investment, Raiffeisen Bank si Intercapital Invest

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO