Burse - Fonduri mutuale

Chiar fara dividende, SIF-urile la maxim istoric

14.04.2004, 00:00 33



Chiar daca datele de referinta pentru acordarea dividendelor au trecut actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au fost tranzactionate ieri la preturi mai mari decat atunci cand actiunile erau purtatoare de dividend.



Indicele BET - FI care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare a atins ieri un nou maxim istoric de 9668 de puncte, valoarea indicelui apreciindu-se cu 20,6% de la inceputul anului. Indicele BET - FI a urcat cu 5,6% fata cu valoarea precedenta in conditiile in acre toate cele cinci SIF-uri au incheiat ziua in crestere.



SIF Transilvania a deschis sedinta la 5.150 lei/actiune, cotatia atingand pe fondul unei presiuni crescute la cumparare un nou maxim istoric de 5.450 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a derulat la valoarea maxima atinsa pe parcursul zilei. Valoarea actiunilor transferate a fost de 2,5 miliarde lei.



Cea mai intens tranzactionata societate de investitii financiare a fost SIF Oltenia, cu operatiuni care au depasit 6,8 miliarde lei. Cotatia la inchidere a fost de 3.550 lei/actiune, in crestere cu 4,4%.



Cotatia SIF Banat - Crisana a atins un nou maxim istoric de 5.500 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret cu 50 lei mai redus. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile respective au castigat 5,8%. Operatiunile au insumat 1,8 miliarde lei.



Evolutia Rompetrol Rafinare a confirmat asteptarile brokerilor, toate tranzactiile realizate pe piata perfectandu-se la pretul de 590 lei/actiune.Titlurile Petromidia au castigat 13,5%, valoarea tranzactiilor din piata depasind 4,5 miliarde lei. Actiunile Rompetrol Rafinare au facut obiectul si a trei tranzactii speciale, prin intermediul carora s-a transferat un volum total de 25 milioane actiuni. Ultimul pret inregistrat in acdrul tranzactiilor speciale a fost de 590 lei/actiune, valoarea totala a acestora fiind de 14,7 miliarde lei. Toate transferurile realizate ieri cu actiuni Petromidia au insumat 19,2 miliarde lei.



Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au recuperat o parte din pierderea semnificativa inregistrata vineri, titlurile bancii fiind cotate la inchidere in crestere cu 3,8% comparativ cu valoarea anterioara. Actiunile BRD au deschis sedinta la 23.500 lei/actiune, ultima tranzactie la 24.400 lei/actiune. Titlurile BRD au fost ieri cele mai active, valoarea tranzactiilor fiind de 32,6 miliarde lei. Banca Transilvania a urcat ieri din nou la 7.300 lei/actiune, in crestere cu 1,4% fata de valoarea de vineri.



Pe fondul unor tranzactii in valaoare de 1,8 miliarde de lei, actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia au pierdut 3,5%. In prima parte a zilei, pe fondul unei prsiuni la vanzare, cotatia a coborat pana la 129 lei/actiune, pretul mai revenindu-si pana la inchidere cand o actiune Amonil era cotata la 137 lei/actiune. Pachetul total de actiuni transferat ieri reprezinta peste 1% din capitalul social al Amonil.





Piata Rasdaq



Actiunile Rompetrol SA (Vega) au continuat sa se mentina pe un trend ascendent la Bursa Electronica RASDAQ, sedinta de ieri consemnand o apreciere medie de 3,2%.



Cotatia Vega a urcat pe parcursul zilei pana la o valoare maxima de 870 lei/actiune, la acest pret derulandu-se si ultima tranzactie a zilei. La fel ca si in sedinta precedenta, pretul minim la care actiunile Vega au fost tranzactionate a fost identic cu valoarea maxima precedenta. In sedinta de ieri, cotatia minima a titlurilor Vega a fost de 840 lei/actiune.Valoarea tranzactiilor realizate a depasit un miliard lei.



Cele mai active titluri au aprtinut producatorului de incaltaminte Dambovita Bucuresti. Toate cele 11 tranzactii ale zilei s-au perfectat la pretul de 4.500 lei/actiune, de altfel, cea mai ridicata cotatie din ultimulan. Cotatia medie a urcat cu 7,14%. Operatiunile au insumat 1,4 miliarde lei. Actionarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor cu o participatie de 40%.



Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au mai pierdut 0,69%, cursrul mediu inregistrat in sedinta de ieri fiind 21.808 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a derulat la valoarea minima de 21.500 lei/actiune. Transferurile au totalizat 642 milioane lei.



Actiunile producatorului de medicamente Biofarm au facut obiectul a trei tranzactii, toate realizate la o cotatie identica de 5.300 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 392 milioane lei. Cotatia medie a castigat 2% fata de valoarea precedenta. Actionarul majoritar al Biofarm este persoana fizica Robert William Ferran. Compania a incheiat anul trecut cu un profit net preliminat de 80,4 miliarde lei, cifra de afceri realizata fiind de 334,8 miliarde lei. In 2002, Biofarm a obtinut un profit net de 83,3 miliarde lei.



Cotatia societatii Apromatco Bucuresti a pierdut, in medie, 2,35%. Inchiderea s-a facut la cotatia minima, care a fost de 40.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 286 milioane lei. Unul dintre actionarii minoritari ai companiei este fondul de investitii Broadhurst care la sfarsitul anului trecut si-a diminuat participatia pana la 1,9%.



Singura oferta publica raportata ieri a implicat actiunile producatorului de utilaje pentru mine Popeci Utilaj Greu Craiova. Un pachet de 2.642 actiuni a fost cumparat de omul de afaceri Ioan Popeci care a oferit 20.118 lei/actiune, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 25.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 53 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO