Burse - Fonduri mutuale

Chisu: Investitorii sunt pregatiti sa apese pe butonul de "exit" la Bursa

Chisu: Investitorii sunt pregatiti sa apese pe butonul de exit
24.01.2010, 23:10 26

Brokerii se asteapta ca Bursa de la Bucuresti sa debutezesaptamana aceasta in scadere, sub impactul declaratiilor facute depresedintele american Barack Obama la finele saptamanii trecute,dar si al asteptarilor despre iminenta unei corectii. "Pietele decapital au reactionat foarte rapid si brutal la declaratiilepresedintelui american, chiar daca masurile la care Obama a facutreferire vor necesita un interval lung de timp pentru a fi implementate", a spus Mihai Chisu, broker la societatea deintermediere IFB Finwest.

Joi, presedintele american Barack Obama a declarat ca bancile nuar trebui sa mai poata detine, sponsoriza sau investi in fonduri dehedging pentru profit. Propunerea administratiei trebuie sa treacaprin Congres spre avizare inainte de a intra in vigoare. Piataamericana a reactionat joi si vineri cu scaderi de cate 2% lanivelul indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIA).

Si Bursa de la Bucuresti a incheiat ultima sedinta detranzactionare a saptamanii in scadere: indicele BET, al celor mailichide zece companii listate, a inregistrat o depreciere de 1,36%,in timp ce deprecierea indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri, afost de 3,58%.

Cu exceptia actiunilor BRD care au stagnat in sedinta de vineri,actiunile bancare au incheiat saptamana in scadere: titlurileBancii Carpatica au scazut cu 1,82%, iar cele ale BanciiTransilvania cu 2,3%.

"Se vorbeste tot mai mult despre corectie in piata. Presiunea acrescut in randul investitorilor, iar asteptarile sunt ca va urma ocorectie. Investitorii isi pazesc foarte atent momentul in care voriesi din piata si sunt pregatiti sa apese pana la capat butonul deexit. Eu cred insa ca pe termen scurt piata mai are resurse decrestere", a continuat Chisu.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionatetitluri din sedinta de vineri, cu un volum in valoare de peste 8mil. lei, reprezentand aproape o treime din rulajul de vineri albursei. Actiunile SIF5 au fost implicate in peste 900 detranzactii, inregistrand o depreciere de 3,31%. In comparatie,volumul de tranzactii al fiecareia dintre celelalte patru SIF-urinu a depasit vineri valoarea de 4 mil. lei.

"SIF Oltenia ramane printre cele mai tranzactionate actiuni labursa gratie lichiditatii ridicate care ii atrage foarte mult pespeculatori. In stransa legatura cu ceea ce se intampla cutitlurile SIF5 la Bucuresti este si faptul ca contractele derivatepe SIF5 care se tranzactioneaza la Sibiu sunt printre cele mainumeroase si mai lichide", a explicat Chisu.

Desi cele cinci SIF-uri au incheiat in scadere saptamanatrecuta, brokerul de la IFB Finwest este de parere ca incepereadiscutiilor de ridicare a pragului de detinere in cadrul Comisieide buget-finante a Camerei Deputatilor ar putea servi dreptcombustibil si alimenta noi aprecieri ale acestor titluri.

Pe bursa, performerele finalului de saptamana au fost actiunileTeraplast (TRP) care au inregistrat o crestere de 7,5%, urmate deactiunile producatorului de aeronave Turbomecanica (TBM) care auurcat cu 4,76%. La extrema opusa s-au situat actiunile Prodplast(PPL) care s-au depreciat cu 13,89%, urmate de cele aleproducatorului de placi Romcarbon Buzau (ROCE) cu o scadere de10%.

De urmarit saptamana aceasta

  • Titlurile celor cinci SIF-uri, care au inregistrat vineri primacorectie mai mare din acest an, pe fondul scaderii pietelorexterne.
  • Actiunile bancilor listate (BRD, TLV, EBS) in contextuldeclaratiilor recente ale presedintelui american Barack Obamaprivind reforma din sistemul bancar.
  • Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), la care investitoriiasteapta in continuare oferta de preluare din partea kazahilor dela KazMunaiGaz.
  • Titlurile producatorului de PVC Teraplast Bistrita (TRP), carea anuntat joi un nou program de rascumparare a actiunilorproprii.
  • Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT),care anunta vineri, 29 ianuarie, rezultatele financiare preliminarepe 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO