Burse - Fonduri mutuale

Chisu: O noua scadere a preturilor ar aduce mai multi investitori in piata. Cum comentati?

Chisu: O noua scadere a preturilor ar aduce mai multi investitori in piata
05.07.2009, 18:24 13

Brokerii sunt de parere ca o noua scadere a preturilor actiunilor ar putea trezi interesul investitorilor pentru piata locala de capital, in special al speculatorilor, iar in lipsa unor evenimente de marca, Bursa se va corela strans cu principalele piete externe care in prezent urmeaza un trend descendent.

 

Nu sunt asteptate surprize pe perioada raportarilor financiare, insa acestea vor aduce in piata un impuls de moment, in special pe societatile din sectorul farmaceutic.

"Volumele cu siguranta ar incepe sa creasca odata cu scaderea preturilor, iar speculatorii ar fi printre primii care ar aprecia o corectie a pietei. Sunt multi care spera sa repete figura din primavara, in care piata a crescut spectaculos, iar pe fondul intrarii speculatorilor in piata lichiditatea va creste cu siguranta. Deocamdata vedem o evolutie in stagnare, fara amplitudini mari de preturi, si pot spune ca am revenit la perioadele de vara tipic romanesti, cu tranzactii de abia un milion de euro pe sedinta", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Valoarea trazactiilor de vineri pe piata principala de actiuni s-a ridicat la doar 1,5 mil. euro, in timp ce tranzactiile cu obligatiuni au depasit 9 mil. euro.

"Este un interes punctual pentru obligatiuni in piata. Nu cred ca se va generaliza aceasta tendinta intrucat piata de obligatiuni nu are lichiditate in termeni reali. Acestea se realizeaza preponderent intre banci si clientii acestora, de aici si numarul redus de tranzactii care se desfasoara pe piata de obligatiuni", a explicat Chisu.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare crestere, de 4,4%, urcand la pretul de 0,705 lei/actiune. In top au urmat actiunile SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu 3%, 2,5% si respectiv 2%.

Cea mai mica apreciere la categoria SIF-uri a fost inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu doar 0,8% fata de referinta, la pretul de 0,605 lei/actiune.

"In perioada urmatoare, in lipsa unor evenimente importante pe piata locala, cum ar fi o decizie in cazul eliminarii pragului de detinere, nu vad cum altfel ar putea creste lichiditatea. Ma astept la o corelatie stransa a pietei locale cu principalele piete internationale, care in prezent urmeaza un trend descendent. Astfel piata locala are toate sansele sa scada decat sa creasca pe termen scurt", a adaugat Chisu.

Principalele companii din sectorul energetic au inregistrat corectii in sedinta de vineri, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile societatii nationale Transelectrica (TEL), care au coborat cu 1,7% fata de referinta.

In top au urmat scaderile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz (TGN), care au pierdut 1,1% si respectiv 1% fata de referinta. Titlurile Petrom (SNP) au reusit sa inchida sedinta in urcare, cu un avans de aproape 1% fata de referinta, atingand pretul de 0,235 lei/actiune.

"Raportarile financiare nu vor fi fericite si cred ca nimeni nu se asteapta la surprize prea mari in piata. Daca vor fi surprize vor fi de genul 'rezultatele nu sunt atat de rele pe cat ne asteptam', fapt care ar putea aduce un impuls de moment in piata. Companiile din sectorul farma cred ca vor arata inca o data ca sunt cele mai sigure intr-o perioada de criza", a continuat Chisu.

Companiile farmaceutice au continuat aprecierile si in sedinta de vineri, titlurile Antibiotice Iasi (ATB) si Zentiva (SCD) au urcat cu aproape 1% fiecare fata de referinta, atingand pretul de 0,7 lei/actiune si respectiv 0,665 lei/titlu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO