Burse - Fonduri mutuale

Cinci combinate siderurgice, pierderi de 74 mil. euro

23.08.2009, 17:05 833

Principalii jucatori de pe piata siderurgica si metalurgica romaneasca au consemnat in primul semestru pierderi semnificative, cinci dintre combinate inregistrand pierderi care au insumat 309,8 mil. lei (74 milioane de euro).

Practic, s-a trecut de la o extrema la alta, dupa ce in 2008 cei mai multi dintre producatori au facut profituri record ca urmare a cresterii spectaculoase a pretului otelului.

Combinatele detinute de indienii de la ArcelorMittal, liderul pietei siderurgice din Romania, la Roman si Iasi au raportat in primele sase luni o pierdere cumulata de 143,4 milioane de lei (39,1 milioane de euro), de peste sase ori mai ridicata decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Rusii de la Mechel, cel mai mare jucator autohton de pe piata otelului-beton, ai inregistrat la principalele doua combinate ale lor din tara, de la Targoviste si Campia Turzii, pierderi cumulate de 154,3 mil. lei (42 mil. euro) in primul semestru.

Combinatul detinut de rusii de la TMK la Slatina a trecut de asemenea pe pierdere in primul semestru, cu un rezultat negativ de 12,2 mil. lei (3,3 mil. euro), fata de un castig net de aproape 10 mil. lei (2,7 mil. euro).

"Pierderile combinatelor sunt legate de industria auto si de cea de constructii care a inregistrat o scadere similara, acestea exportand o mare parte din productie. Nu este o surpriza ca au pierderi mari. Industria siderurgica si metalurgica este mai greu de ajustat. De ce s-a chinuit statul roman atata timp cu Sidex?", a explicat Florin Ilie, directorul departamentului piete de capital din cadrul ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO