Burse - Fonduri mutuale

Cladirea Universul, preluata de un american

20.07.2006, 20:21 52

Omul de afaceri american Jonathan Mann a devenit principalul actionar al tipografiei Universul din Bucuresti cu un pachet de 83,17% din actiuni, conform pietei RASDAQ. El ar mai detine in Romania o serie de investitii imobiliare, conform unor surse din piata de capital.
Desi are ca principal obiect de activitate tiparirea ziarelor, Universul este interesanta mai ales ca investitie imobiliara datorita cladirii si terenului pe care il detine in centrul Capitalei. Compania detine 1,4 hectare de teren si 4.000 de metri patrati construiti.
Omul de afaceri a platit 4,5 milioane de euro pentru pachetul de actiuni pe care l-a achizitionat, ceea ce a evaluat intreaga companie la aproape 5,5 milioane de euro. Conform legislatiei pietei de capital, omul de afaceri va trebui sa lanseze o oferta de preluare pentru toate actiunile pe care nu le detine la un pret cel putin egal cu cel la care a achizitionat pachetul majoritar.
Unul dintre cei mai importanti vanzatori in cadrul ofertei a fost ex-deputatul PRM Ilie Neacsu, care a renuntat la un pachet de 34% din actiunile companiei, incasand 1,9 milioane de euro. El a "adunat" actiuni Universul de pe RASDAQ inca din anii 90 si s-a decis ulterior sa iasa din afacere. Printre ceilalti patru vanzatori s-au numarat Alexandru Safta, care a vandut 35% din actiuni, si Niculae Vasilache, care a renuntat la cele 12% pe care le detinea
Universul a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa un milion de euro si un profit de 77.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO