Burse - Fonduri mutuale

Clujenii de la Globinvest cauta parteneri straini

24.01.2008, 19:26 23

Societatea de administrare a investitiilor Globinvest este in cautare de parteneri straini, principalele vizate fiind marile grupuri financiare vest-europene.
"Am primit oferte de cumparare a societatii din partea unor fonduri de investitii din tarile Europei Occidentale. Actionarii au decis ca deocamdata societatea nu e de vanzare. In schimb, am demarat proiecte ce vizeaza dezvoltarea unor colaborari cu grupuri financiare puternice din strainatate pe care speram sa le concretizam in acest an si care vizeaza imbunatatirea know-how-ului societatii si consolidarea activelor administrate", spune Ilie Cenan, presedintele societatii Certinvest din Cluj, cu active totale in administrare de peste 119 milioane de lei la sfarsitul anului trecut.
Investitorii straini sunt preferati de administratorii clujeni din perspectiva incheierii de parteneriate pe termen lung.
"Preferam un partener extern decat unul de pe piata locala, pentru ca investitorii straini sunt interesati de investitii pe termen lung si noi pe acest lucru mizam", continua Cenan de la Globinvest.
Pe o piata a fondurilor mutuale unde administratorii din gradul grupurilor bancare controleaza peste 70% din active, parteneriatele externe pot fi solutia la care administratorii independenti apeleaza pentru a-si consolida pozitia. Forta de distributie, sprijinul financiar consistent alaturi de aportul de credibilitate din partea grupului-mama sunt avantajele de care beneficiaza administratorii "bancari".
De cealalta parte a baricadei, administratorii neafiliati unei banci sunt primii care au intrat pe piata administrarii de active in cea de-a doua jumatate a anilor '90, scotand la bataie nu doar experienta mai vasta, ci si performantele mai ridicate in administrarea de active.
Administratorii de la Globinvest au marcat in 2007 cel mai ridicat randament anual din industria administrarii de active, de peste 50%, cu fondul inchis de investitii FAPT.
Globinvest administreaza in prezent doua fonduri deschise de investitii si trei fonduri inchise, cu un total al activelor nete de peste 119,3 milioane de lei.
Portofoliul de fonduri al societatii de administrare cuprinde si primul fond inchis de investitii cu plasamente pe pietele internationale, Euroglobinvest.
Lansat in luna noiembrie a anului trecut, fondul Euroglobinvest a obtinut un randament de 3,1% in primele doua luni de functionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO