Burse - Fonduri mutuale

Compa Sibiu, la un nou maxim al anului

21.11.2001, 00:00 44



Actiunile producatorului de piese auto Compa Sibiu au atins ieri un nou maxim al acestui an, 1.410 lei, iar cele mai lichide actiunile ale Bursei din ultimul timp - Petrom, BRD, Banca Transilvania si SIF - au avut o zi calma.

Compa s-a tranzactionat in cursul zilei la preturi din ce in ce mai mari, consemnand la finalul sedintei o crestere de 5,2% pana la nou maxim al anului. Valoarea tranzactiilor a fost de 51,43 milioane de lei iar numarul actiunilor schimbate a fost de 36.875.

Brokerii spun ca ascensiunea cotatiei Compa se datoreaza evolutiei companiei de anul acesta si prezentei in piata in calitate de cumparator a fondului de investitii Broadhurst, care a raportat ieri cresterea detinerii in cadrul companiei.

"Compa a fost una dintre cele mai constante companii de pe Bursa in ultimii ani dar 2001 a fost, intr-adevar un an foarte bun", a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.

Cele doua banci listate la Bursa nu au inregistrat modificari la nivelul pretului de inchidere desi lichiditatea a fost una buna.

Bnaca Transilvania a inchis sedinta la 2.950 lei, singurul pret la care au fost efectuate de fapt tranzactiile zilei. Valoarea operatiunilor de vanzare - cumparare cu actiuni Banca Transilvania a fost de 1,35 miliarde lei.

Actiunile BRD au fluctuat ieri intre un minim de 21.400 de lei si un maxim de 21.600 lei si au inchis sedinta la 21.500 de lei, pret neschimbat in comparatie cu ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor a fost de 975,51 milioane lei.

"Actiunile bancilor nu fluctueaza pentru ca investitorii asteapta anuntarea unor decizii in fiecare caz: la BRD in legatura cu diferentele din reevaluare iar la Banca Transilvania in legatura cu politica de dividende", a opinat Ionescu.

Evolutia liniara a BRD si Banca Transilvania s-a inregistrat in ultimile zile si in cazul actiunilor SNP Petrom.

Titlurile companiei petroliere au inchis sedinta de ieri la 440 de lei, pret neschimbat in comparatie cu ziua anterioara. Cel mai mic pret al zilei a fost 435 de lei iar cel mai mare 440 de lei.

Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiuni Petrom a fost ieri de 905,3 milioane de lei.

In total, Bursa de Valori a inregistrat ieri tranzactii in valoare de 9,16 miliarde de lei. Indicele BET a crescut cu 0,74% iar indicele BET - FI cu 0,33%.



Printr-o tranzactie speciala s-au transferat 3,55% din actiunile Romarta la 1.950 de lei/actiune.

De la listare, societatea a fost printre cele mai tranzactionat de pe RASDAQ. Brokerii sunt de parere ca actionarul majoritar Broadhurst intentioneaza sa cumpere toate actiunile Romarta de pe piata pentru a o inchide.

La 10 octombrie fondul de investitii Broadhurst detinea 81,66% din actiuni, restul de 18,34% fiind detinute de actionari nesemnificativi.

Societatea a rezultat prin fuziunea a 14 societati detinatoare de spatii comerciale, printre care se numara si Romarta Bucuresti.

In piata s-au mai incheiat 15 tranzactii prin care s-au schimbat 149.801 de actiuni. Valoarea tranzactiilor de ieri pe Romarta s-a ridicat la 2,53 miliarde de lei, reprezentand 35% din totalul tranzactiilor de ieri de pe RASDAQ.

Ieri s-a incheiat oferta publica prin care Metex a cumparat 18,95% din actiunile Bucuresti Vest Center la 800 de lei/actiune. Initial, ofertantul a intentionat sa cumpere 49,99% din actiunile societatii.

Inainte de inchiderea acestei oferte publice actionarii semnidficativi ai societatii erau vechea Romarta 2000 (acum Romarta) cu 50,55% si fondul de investitii Lindsell Enterprises cu 14,91%. Restul de 34,54% din actiunile societatii erau detinute de actionari nesemnificativi.

Metex este o societate detinatoare de sedii comerciale din Galati al carei actionar majoritar este fondul de investitii Ivington, administrat de New Century Advisors (NCH), care administreaza si Broadhurst si Lindsell Enterprises.

Valoarea ofertei publice intermediate de societatea de brokeraj Vanguard s-a ridicat la 2,17 miliarde de lei.

Printr-o oferta publica incheiata ieri Murpop a cumparat 50,07% din actiunile Scut Targu Mures la 42.100 de lei/actiune. Oferta s-a realizat doar pe jumatate, ofertantul intentiond sa achizitioneze toate actiunile societatii.

Scut Targu Mures are un capital social de 1,42 miliarde de lei, impartit in 56.640 de actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO