Burse - Fonduri mutuale

Comvex speră la redeschiderea furnalului de la ArcelorMittal Galaţi

Autor: Adrian Cojocar

14.09.2011, 13:55 262

Conducerea operatorului portuar Comvex Constanţa (CMVX) spune că activitatea societăţii ar putea înregistra o creştere în a doua parte a anului ca urmare a redeschiderii celui mai important furnal din cadrul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, despre care are informaţii că va fi repus în funcţiune în luna octombrie.

O mare parte din afacerile Comvex sunt susţinute de traficul cu materii prime destinate combinatului din Galaţi. În luna iunie indienii estimau că respectivul furnal, care ar urma să conducă la o dublare a producţiei ArcelorMittal Galaţi, va fi redeschis în luna septembrie.

"Prima jumătate a anului a mers binişor pentru Comvex şi avem speranţa că în a doua parte a anului traficul va creşte ca urmare a faptului că de obicei în această perioadă termocentralele se aprovizionează cu cantităţi mai mari (de cărbune - n. red.). Totodată sunt premise ca furnalul numărul cinci din cadrul ArcelorMittal să fie pornit în luna octombrie. Sunt foarte multe emoţii în legătură cu redeschiderea acestui furnal", a declarat Viorel Panait, directorul general al Comvex Constanţa.

Piaţa oţelului a fost mai mult în stagnare anul acesta şi în ultimele luni au reapărut temerile privind reducerea cererii de oţel ca urmare a încetinirii economice la nivel global.

Comvex este un proxi pentru industria siderurgică şi energetică din regiune, în condiţiile în care o mare parte din materii prime destinate acestor industrii care trec prin portul Constanţa sunt manevrate de operatorul portuar.

Comvex deţine o cotă de piaţă de 53% pe segmentul serviciilor de manipulare a minereurilor, cărbunelui, cocsului şi bauxitei, urmată de Socep Constanţa şi European Metal Services au o pondere de 12,1% şi respectiv 8,7% din această piaţă.

Pe lângă ArcelorMittal, printre clienţii importanţi ai Comvex se mai numără producătorul de alumină Alum Tulcea din grupul Vimetco, termocentralele de la Iaşi şi Suceava, în timp ce pe plan extern compania se adresează în principal combinatelor siderurgice din Ungaria şi Serbia, respectiv termocentralele din Turcia, Grecia şi Italia.

Conducerea companiei spune că ar putea beneficia de scăderea nivelului de apă pe Dunăre care îngreunează traficul fluvial. Totodată, reprezentanţii Comvex spun că lucrează la un proiect prin care vor să încarce minereu de fier în containerele care se întorc în China goale.

Afacerile Comvex au stagnat în primul semestru la un nivel de 23,2 mil. lei (5,5 mil. euro) şi profitul companiei s-a majorat cu circa 10%, la 2,67 mil. lei (0,63 mil. euro).

Firma Solidmet, controlată de doi oameni de afaceri locali, Liviu-Marin Muntean şi Corneliu Idu, deţine 63,2% din acţiunile Comvex, în timp ce un vehicul al ArcelorMittal are o participaţie de 28,1% din companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO