Burse - Fonduri mutuale

Conturile românilor bogaţi s-au subţiat cu 4 mil. lei în august

Conturile românilor bogaţi s-au subţiat cu 4 mil. lei...

Autor: Roxana Pricop

24.09.2015, 00:03 167
Activele conturilor individuale de in­vestiţii gestionate de societăţile de ad­ministrare au scăzut cu 4,2 milioane de lei în august, una dintre cele mai agitate perioade pe pieţele financiare din ultimii ani, până la 192 milioane de lei.

Din rândul administratorilor, cea mai mare scădere de active a fost ra­por­tată de conturile aflate în gestiunea Erste Asset Management, care s-au de­pre­ciat cu 4,6 mil. lei până la un total de 58 milioane de lei la 31 august. Cel mai probabil scăderea de active a avut loc ca urmare a retragerilor făcute de clienţi.

Bursele europene au scăzut puternic în luna august, pe fondul prăbuşirii bursei chineze, dar şi a temerilor investi­torilor că în septembrie banca centrală a SUA ar putea face prima majorare de dobândă din ultimul deceniu.

Cel mai mare jucător de pe această piaţă a devenit Certinvest, administrator inde­pendent de fonduri, cu active de 75,4 milioane de lei de la un număr de peste 200 de clienţi, preponderent per­soane fizice. În luna august, activele admi­nis­trate discreţionar de Certinvest au crescut cu aproape un milion de lei.

Al doilea clasat este societatea Erste Asset Management. Urmează Raiffei­sen Asset Management, cu portofolii in­di­viduale în valoare de peste 54 mil. lei, pro­venite în principal de la clienţi insti­tu­ţionali. În august, RAM are un minus de circa 300.000 de lei al activelor.

Următorii clasaţi sunt OTP Asset Management şi Intercapital Investment Mana­gement cu cote cumulate de piaţă de circa 2%. Conturile individuale per­mit clien­tu­lui să stabilească cu adminis­tratorul per­sonal o ţintă de randament, o stra­tegie de investiţii şi să îşi asume riscuri mai mari. Piaţa locală de conturi indi­vi­duale stă în umbra serviciilor de private ban­king care deţin supremaţia în ad­mi­nistrarea discreţionară a averilor mari. Potrivit estimărilor ZF pe baza infor­ma­ţiilor publicate de bănci, seg­mentul de pri­vate banking se ridică la active de circa 4-5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO