Burse - Fonduri mutuale

Cum arata bugetul BRD-SocGen

30.03.2010, 23:10 22

BRD Groupe Société Générale estimeaza pentru anul acesta ocrestere cu 5-10% a depozitelor atrase de la clienti, dupa un avansde 2,4% anul trecut si o crestere similara la nivelul crediteloracordate, care au stagnat in 2009, potrivit proiectului de bugetcare va fi supus aprobarii actionarilor la finele luniiaprilie.
Pentru reluarea creditarii, BRD se bazeaza in principal pe companiimari si IMM-uri, segment care a scazut mai pronuntat anul trecut.Bugetul BRD mai prevede cresterea cu 5-10% a venitului net bancar,care se bazeaza intr-o proportie semnificativa pe diferenta dintredobanzile percepute la creditele acordate clientilor si celeplatite de banca la depozite. "Estimarile sunt realiste. Pretul seajusteaza mai rapid la pasive decat la active de unde rezulta omarja mai mare de dobanda pentru banca", explica Florin Ilie, sefuldepartamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
El vede insa un risc pentru BRD si pentru sistemul bancar incontinuarea tendintei de crestere a creditelor neperformante, carear putea genera provizioane mai mari pentru banci, cu impact directasupra profitului. BRd si-a bugetat un cost net al riscului stabilin comparatie cu 2009 si un profit in usoara crestere.
"Cred ca depinde de segmentul de business. Cred ca pe partea depersoane fizice si pe cea de IMM-uri putem spune ca raul a trecut.Daca vor fi surprize neplacute in 2010, acestea vor veni insa de pesegmentul companiilor mari, care anul trecut au generat crediteneperformante neasteptat de mici. E de ajuns ca una sau douacompanii mari sa intre in insolventa pentru a da o gaurasemnificativa in bilantul bancilor", spune Ilie.
La finele anului trecut, segmentul corporate avea o pondere de 22%din totalul portofoliului de angajamente al BRD, in timp ceIMM-urile si persoanele fizice reprezentau 38%, respectiv 40%. Celemai mari expuneri ale bancii sunt in comert si turism, constructii,industrie alimentara si agricultura, si in energie siindustrie.
Activele totale ale BRD au scazut anul trecut cu 6%, la 46 mld. lei(11 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO