Burse - Fonduri mutuale

Cum motivează Depozitarul Central intenţia de a cumpăra un nou software

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

22.04.2014, 00:06 506

Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central, susţine că achiziţia unui nou software de posttranzacţionare pentru instituţia pe care o conduce va genera o transformare evolutivă a pieţei de capital şi că orice decizie de amânare a modernizării infrastructurii poate întârzia momentul trecerii la statutul de piaţă emergentă.

Oportunitatea achiziţiei unui nou soft pentru Depozitarul Central va fi dezbătută în AGA de la BVB de joi 24 aprilie, la solicitarea unui grup de acţionari ai BVB. Bursa de Valori Bucureşti este acţionar majoritar cu 69% din capitalul Depozitarului, iar conducerea BVB consideră că nu este justificată achiziţia unui nou soft de post-tranzacţionare şi propune amânarea luării unei decizii. Pe de altă parte, conducerea Depozitarului, în frunte cu Cristian Agalopol, preşedintele instituţiei, are o poziţie opu­să şi vrea să achiziţioneze un nou soft.

„Dincolo de anvergura acestui proiect de importanţă strategică pentru piaţa de capital românească, ne aflăm într-un moment crucial: trebuie să alegem dacă vrem sau nu să mai rămânem pe harta financiară a Europei. Proiectul de schimbare a infrastructurii va aduce o transformare evolutivă a pieţei de capital, transformare pe care au acceptat-o alţi 23 de depozitari centrali din Europa, iar orice decizie de amânare a modernizării infrastructurii poate întârzia momentul trecerii la statutul de piaţă emergentă. Astfel, fără modernizare este puţin probabil ca investitorii să fie atraşi de piaţa de capital din România. Este cel mai mare proiect al pieţei de capital din România, din ultimii 20 de ani, este în joc viitorul pieţei“, a spus preşedintele DC într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, susţine că motivul pentru care Depozitarul Central nu îndeplineşte standardele elementare pentru deservirea emi­ten­ţilor şi a pieţei nu este lipsa unei tehnologii de calitate. „Sunt multe îmbună­tăţiri care sunt posibile şi care nu necesită tehnologie nouă, complexă şi foarte scumpă“, potrivit lui Sobolewski. Însă conducerea Depozitarului argumentează că „motivaţia programului de modernizare al Depozitarului Central este atât de ordin strategic, cât şi financiar“. Fără un sistem robust şi performant, Depozitarul Central nu va putea să facă faţă competiţiei cu ceilalţi depozitari. Sumele necesare finanţării acestui proiect la nivelul Depozitarului Central vor fi asigurate din resursele proprii, fără a fi necesare contribuţii ale acţionarilor, reflectate printr-o majorare de capital şi nici contribuţii ale participanţilor, reflectate prin creşterea comisioanelor. Mai mult, după finalizarea implementării noului sistem informatic, creşterea eficienţei operaţionale şi reducerea riscurilor actuale, strategia Depozitarului are în vedere transferarea respectivelor beneficii către piaţă prin scăderea comisioanelor, mai spune conducerea Depozitarului în comunicatul de presă.

Un alt motiv de dispută în Depozitar şi BVB este aderarea la platforma paneuropeană de decontare T2S. Depozitarul s-a angajat că aderă din primul val, din 2015. Decontările pe platforma T2S se fac doar în moneda euro, iar în prezent tranzacţiile în euro sunt foarte puţine pe bursa de la Bucureşti, de asemenea România nu are fixat un calendar de aderare la zona euro.

„A privi chestiunea aderării la T2S doar prin prisma avantajelor imediate şi doar din perspectiva costurilor financiare nu reprezintă o abordare completă. Decizia are mai ales aspecte strategice, aderarea în primul val aducând după sine o modernizare accelerată a serviciilor de posttranzacţionare locale în general şi a Depozitarului Central în particular. La momentul actual, aderarea în primul val al T2S nu se va mai putea realiza decât manual, urmând ca iniţiativele de armonizare care nu pot fi îndeplinite la momentul aderării, inclusiv cele aferente procesării evenimentelor corporative, să fie implementate în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de ultimul val de migrare (planificat în februarie 2017)“, a mai spus conducerea Depozitarului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO