Burse - Fonduri mutuale

Cum poţi conduce un Mercedes pe Bursă, dacă nu-ţi permiţi unul în garaj

Cum poţi conduce un Mercedes pe Bursă, dacă nu-ţi permiţi unul în garaj?

Autor: Roxana Pricop

24.09.2011, 00:06 1836

Investiţia în acţiuni ale producătorului Daimler Benz (simbol bursier DAI) este mai complicată de cât achiziţia maşinii în sine, şi mai riscantă pentru că investitorul poate pierde bani. O acţiune DAI costă 143,4 lei, preţul acesteia variind în funcţie de interesul investitorilor, de cerere şi de ofertă, precum şi de contextul general al pieţei de acţiuni. Deţinerea de acţiuni îi permite investitorului să primească parte din profitul companiei atunci când Daimler decide să îl împartă cu acţionarii.

"Cei care vor să cumpere acţiuni străine listate la Bursa din Bucureşti nu trebuie să facă nimic în plus faţă de cei care cumpără acţiuni româneşti: trebuie doar să îşi deschidă cont de tranzacţionare la o societate de brokeraj şi să dea ordine, la aceleaşi costuri de tranzactionare ca pentru orice alte acţiuni. În cazul nostru nu există nici o sumă minimă specifică pentru acţiunile străine", a spus Marian Lupu,

director general adjunct al societăţii de brokeraj Estinvest.

Pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare online, investitorul trebuie să plătească, în funcţie de brokerul ales, un comision de cca 20 lei. Pentru fiecare tranzacţie de cumpărare sau vânzare, investitorul trebuie să plătească brokerului un comision ce poate varia între 0,2% şi 0,6% din valoare tranzacţiei.

Alături de acţiunile producătorul german de automobile, pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de la Bucureşti mai sunt listate acţiunile producătorului de medicamente Bayer, cele ale producătorului de articole sportive Adidas, cele ale companiei Deutsche Telekom, ale companiei energetice E.ON şi ale producătorului de software SAP.

Recent, societatea de brokeraj Tradeville a anunţat că a început procedurile pentru aducerea acţiunilor companiilor L'Oreal, Danone S.A., Christian Dior S.A. şi Heineken NV pe sistemul alternativ de tranzacţionare. Astfel că în scurt timp românii vor putea cumpăra direct de la Bucureşti nu doar produse ale celor patru mari corporaţii ci şi acţiuni.

Investiţia în acţiuni ale companiilor de bunuri şi servicii prezente în viaţa de zi este o strategie de investiţii des folosită pe pieţele din Vest, însă în România de abia prinde contur. Unul dintre principiile care stau la baza acestei strategii este faptul că un consumator se poate proteja de creşterea preţului la produse investind acţiuni ale producătorului. De exemplu, dacă un producător de lactate anunţă creşterea preţului la unul dintre produse, acest anunţ se poate traduce pe Bursă prin aşteptări de creştere a vânzărilor şi a profitului. Astfel că acţiunile companiei devin mai atractive pentru investitori şi preţul lor creşte. Dacă consumatorul este şi investitor, creşterea preţului la produs poate fi compensată prin aprecierea preţului acţiunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO