Fonduri mutuale

Cum poţi să investeşti în fondul mutual cu un câştig de 1.000.000%, performerul tuturor timpurilor?

Cum poţi să investeşti în fondul mutual cu randament de 1.000.000%, performerul tuturor timpurilor?

Autor: Roxana Pricop

14.02.2011, 18:30 377

Pioneer Fund, cu active în gestiune de 7 miliarde de dolariadministrat de compania americană Pioneer Investments, aînregistrat un randament cumulativ de 1.043.985,15% de la lansareîn 10 februarie 1928 şi până pe 31 decembrie 2010, devenind astfelcel mai performant din industria fondurilormutuale.

Indicele Standard & Poor's 500, al celor mai importante 500de companii din economia SUA, a crescut în acelaşi interval cu190.953,36%, dividendele fiind reinvestite.

Creşterea raportată de Pioneer Fund a fost atât de mare încâtsistemele informatice ale Lipper (divizia specializată în fonduride investiţii a gigantului Thomson Reuters) nu au făcut faţă cândrandamentul a trecut pentru prima oară de pragul de un milion lasută. Un analist de date de la Lipper a luat legătura cuadministratorii de la Pioneer pentru a se asigura că cifra estecorectă, afirmând că computerele Lipper nu au fost programate săsuporte numere aşa de mari. Relatând despre performanţa PioneerFund, publicaţia americană "The Boston Globe" a scris că "căperformanţa de şapte cifre a generat un spasm în rutina de calcul acifrelor".

Calcul în dolari, o sumă de 1.000 dolari investită în fondulPioneer Fund la început, după plata unui comision iniţial devânzări, ar fi valorat circa 10,1 milioane de dolari la fineleanului 2010 (după 82 de ani), presupunând că toate dividendeleîncasate şi alte câştiguri de capital ar fi fost reinvestite.Performanţele anterioare ale acestui fond nu reprezintă o garanţiea realizărilor viitoare.

Pioneer Fund este al treilea "cel mai în vârstă fondmutual" din Statele Unite ale Americiişi investeşte în acţiuni, cele mai expuneri fiind pe titlurilecompaniilor din SUA (90% din activele de 7 mld.dolari) la fineleanului 2010. Ca sectoare de activitate, principalele expuneri suntindustria, IT-ul şi sectorul financiar. Cel mai bătrân fond dinSUA, lansat în 1924, MFS Mass Investors Trust a înregistrat unrandament cumulat de 154.801% după o taxa iniţială dedistribuţie.

De-a lungul timpului, managerii care au administrat Pioneer Fundau fost Philip Carret, fondatorul companiei Pioneer, în prezentfondul fiind gestionat de John Carey, administrator în ultimii 25de ani, alături de asistentul său Walter Hunnewell Jr.

Pe piaţa din România, investitorii nu au acces direct la fondulamerican, ci la o replică europeană a acestuia - US Pioneer Fund,fond înregistrat în Luxembourg şi administrat de John Carey,folosind metodele dezvoltate din 1928. Din considerente privindlegislaţia şi reglementările, fondurile americane de investiţii nupot fi distribuite direct pe piaţa românească. O unitate de fond laUS Pioneer Fund valora 4,25 euro la finele lunii ianuarie, fondulfiind distribuit prin unităţile bancare UniCredit Ţiriac. Grupulfinanciar UniCredit controlează compania Pioneer Investments.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO