Burse - Fonduri mutuale

Cum sa iei o firma cu 1 mil. euro si sa-i vinzi terenurile cu 100 mil. euro

Cum sa iei o firma cu 1 mil. euro si sa-i vinzi terenurile cu 100 mil. euro

Click pentru imaginea marita

02.07.2007, 17:52 503

Conducerea societatii de piese de schimb si agregate Timpuri Noi din Bucuresti impreuna cu salariatii au facut una dintre cele mai tari afaceri de pe piata romaneasca, care le poate aduce milioane de euro.
Asociatia PAS Timpuri Noi a cumparat acum trei ani 70% din companie de la stat (APAPS), pentru suma de 1,1 mil. euro, cu bani pe care i-au imprumutat de la banca.
Acum, conducerea societatii scoate la vanzare terenul pe care este amplasata fabrica cu 100 mil. euro situat la 2 km de Piata Unirii, pe malul Dambovitei.
"Nimeni nu se astepta la finele anului 2003 cand ne-am decis sa cumparam pachetul de control ca acel teren va ajunge sa valoreze atat. La inceputul anului 2004 am vandut 5.000 de metri patrati in Vitan cu 36 de dolari pe metru", isi aminteste Adrian Breazu, directorul general al companiei.
El estimeaza ca pretul de teren in zona era de 40-50 de dolari pe metrul patrat, care ridica valoarea terenului din centrul Bucurestiului la 2,5 mil. $. Potrivit lui Breazu, directorii impreuna cu sefii de sectie si sefii de serviciu detin in cadrul Asociatiei Salariatilor un pachet de circa 37%, restul de actiuni fiind in mainile salariatilor. Valoarea companiei pe bursa este acum de circa 62 mil. euro, ceea ce ridica participatia detinuta de membrii din conducerea societatii la 23 mil. euro, iar cea a salariatilor la 22 mil. euro.
Ovidiu Bolboasa, fostul director al companiei, care a fost inlaturat de la conducerea societatii in 2005, participase la achizitia pachetului scos la vanzare de stat cu peste 99% din suma. Acest lucru i-a revoltat pe angajatii uzinei, care s-au intrunit intr-o adunare condusa, potrivit lui Adrian Breazu, chiar de Bolboasa, si au decis excluderea acestuia din conducere si repartizarea pachetului de control catre 277 din cei peste 420 de angajati, care intruneau conditiile pentru achizitia de actiuni in cadrul societatii.
"Inca ne judecam cu Bolboasa, care profita de cele cinci actiuni pe care le mai detine in companie pentru a ataca in instanta orice decizie luata de noi", spune Adrian Breazu.
El mai spune ca prin contractul de privatizare, conducerea s-a angajat sa pastreze un numar de salariati peste necesitatile companiei din acel moment, iar salariile au atarnat greu in rezultatele producatorului de motoare, care a inregistrat anul trecut o pierdere de 1,7 mil. euro (6 mil. lei), la o cifra de afaceri de 2,7 mil. euro (9,5 mil. lei).
Timpuri Noi a beneficiat de un ajutor de stat in valoare de aproape 17 mil. lei (5 mil. euro), care, potrivit lui Breazu, reprezinta datoriile acumulate de stat pana la privatizarea societatii, suma care este obligat sa o investeasca pentru restructurarea companiei.
Razvan Orasanu, fostul sef al AVAS, sustinea la sfarsitul anului trecut ca persoane din conducerea institutiei au incercat de cinci ori, in timpul mandatului sau, sa scoata uzina Timpuri Noi de sub monitorizare mai devreme, astfel incat desfiintarea Asociatiei Salariatilor, cat si valorificarea activelor societatii sa fie permise.
Compania este controlata de Asociatia Salariatilor, cu 73,6% din actiuni, iar SIF Muntenia detine o participatie de 22%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO