Burse - Fonduri mutuale

De unde vin profiturile record ale producatorilor de ingrasaminte

De unde vin profiturile record ale producatorilor de ingrasaminte

Ioan Niculae, principalul jucator pe piata locala a ingrasamintelor: Pretul la gaze a urcat dramatic pentru noi. Pretul la import s-a majorat de la 425-427 dolari in trimestrul al doilea la 512 dolari in prezent, la fel si pretul la energia electrica.

13.08.2008, 18:48 18

Producatorii de ingrasaminte listati pe Bursa, Azomures Targu-Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO) au beneficiat si in trimestrul al doilea de preturile in crestere la ingrasaminte, raportand profituri mult peste castigurile bugetate la inceputul anului.
Astfel, Azomures a inregistrat in primul semestru din acest an un profit net de 36,2 mil. euro, de peste doua ori mai mult decat cel asteptat de companie pentru tot anul curent. Rezultatele inregistrate de Azomures in primul semestru, caracterizate de analisti drept exceptionale, au fost posibile ca urmare a stocurilor de materii prime pe care compania si le-a format anul trecut cand preturile erau mult diminuate, se arata in raportul companiei. Cifra de afaceri a producatorului de ingrasaminte a urcat cu 55% in primele sase luni, ajungand la aproape 592 mil. lei (162 mil. euro), atat pe seama preturilor de vanzare mai mari dar si avansului productiei livrate, care s-a majorat in aceeasi perioada cu 13,3%. Azomures a fost nevoita sa achizitioneze in primul semestru materii prime la preturile din acea perioada, care au fost semnificativ mai mari decat cele stocate anterior, fapt ce va afecta profitabilitatea companiei in a doua parte a anului, se mai arata in raportul societatii.
Analistii Erste Bank estimeaza dupa publicarea rezultatelor pe primul semestru, ca Azomures va finaliza anul cu un profit net de 82 mil. lei (circa 54,5 mil. euro), cu 50% peste cel realizat de companie in prima jumatate a anului. La baza castigului estimat de acestia au fost luate in calcul pentru partea a doua a anului un pret mediu la gaze de 300 dolari/1.000 de metri cubi si mentinerea celor la ingrasaminte la nivelul preturilor din luna iulie. In primele sase luni din acest an, pretul la amoniac a urcat cu 30%, iar cel la uree s-a majorat in aceeasi perioada cu 60%.
Preturile la ingrasaminte au continuat sa urce si in trimestrul al treilea din acest an, fata de sfarsitul lunii iunie, cel la uree urcand la finele saptamanii trecute cu 28%, iar cel la amoniac s-a majorat cu 54%. Profitul Amonil Slobozia (AMO) s-a cifrat in primul semestru cu 21,2 mil. lei (5,8 mil. euro), apropiat de cel bugetat de companie pe tot anul. Cu toate acestea, castigul din trimestrul al doilea al Amonil a fost de numai 3,4 mil. lei (0,92 mil. euro), acesta fiind afectat de costurile mai ridicate la energie electrica si apa, respectiv cele cu personalul, care au fost duble fata de primele trei luni din acest an.
De asemenea, compania a platit niste penalitati in valoare de circa 7 mil. de lei aferente litigiului cu Distrigaz, la care are o datorie restanta de 54 mil. lei, aceasta reprezentand un risc major pentru Amonil, potrivit analistilor Erste Bank. Principala problema cu care se confrunta producatorii de ingrasaminte locali este pretul in crestere la gazele naturale, in special cel importat, care a urcat semnificativ in acest an.
"Pretul la gaze a urcat dramatic pentru noi. Pretul la import s-a majorat de la 425-427 dolari in trimestrul al doilea la 512 dolari in prezent, la fel si pretul la energia electrica", a precizat Ioan Niculae, care controleaza grupul InterAgro si detine managementul Amonil.
Potrivit lui Niculae, gazele la import au o pondere de 40% in costul final al ingrasamintelor. Amonil beneficiaza pana la 1 august de o reducere din partea statului la gazele naturale, care ar putea fi prelungita pana la finele acestui an.
"Pana la 1 august avem acel discount de 40 de dolari la gaze si am cerut sa se extinda pana la sfarsitul anului in conditiile in care noi am mentinut pe piata interna un pret mai scazut la ingrasaminte decat cel de afara. Totodata, consumul de ingrasaminte din Romania s-a dublat in primul semestru comparativ cu semestrul I din 2007, fapt confirmat de ministrul agriculturii, iar statul beneficiaza oricum de pe urma acestui lucru", a precizat Niculae. El mai spune ca pana in prezent nu a primit un raspuns cu privire la prelungirea discountului la gaze, fara de care rentabilitatea activitatii Amonil este la limita, a precizat Niculae.
El prognozeaza ca in prima parte a anului viitor vor fi puse in functiune generatoarele de electricitate care vor furniza producatorului de ingrasaminte energia electrica necesara activitatii.
"In trimestrul al doilea am avut productia oprita cam doua saptamani ca urmare a unor probleme la instalatii, dar mai ales a unei defectiuni la sistemul de alimentare cu energie electrica al Transelectrica. Noile capacitati de electricitate ne vor feri pe viitor de astfel de intreruperi la energie si vor reduce costurile specifice pentru productia de ingrasaminte", spune Ioan Niculae. El a precizat ca a platit deja doua rate pentru echipamentele generatoare de energie. Amonil este controlata de doua off-shore-uri din insulele Belize: Zalois si Jovline, care detin impreuna 43% din actiuni, si de grupul InterAgro al omului de afaceri Ioan Niculae, cu o participatie de 8,2% din actiuni.
Recent, compania suedeza de administrare a fondurilor de investitii East Capital Asset Management a fost raportata cu o detinere de 14,31% la combinatul chimic din Slobozia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO