Burse - Fonduri mutuale

Debut timid de saptamana

05.04.2005, 18:45 17

Cu exceptia companiilor petroliere si a SIF - urilor, celelalte actiuni lichide de pe Bursa au inregistrat pierderi la nivelul preturilor de inchidere, ceea ce a determinat ca BET si BET - C sa inceapa saptamana cu scaderi usoare.
Indicele BET a pierdut ieri 0,9%, SIF - urile in schimb avansand in medie cu peste 3%.
Brokerii spun ca o posibila explicatie pentru scaderea suferita de unele dintre actiunile cele mai lichide consta si in faptul ca la inceputul sedintei inidcatorii tehnici dadeau semnale de vanzare pe acele titluri. "Dupa aproximativ 45 de minute de la deschiderea sedintei, indicatorii utilizati in analiza tehnica aratau ''sell'' pe actiunile care au o pondere importanta in structura indicelui BET", spune Bogdan Trandafir, directorul departamentului de analiza de la BCR Securities. El considera ca aprilie va fi o luna de stabilizare pentru piata, fara variatii semnificative pentru cotatiile actiunilor cele mai lichide la final de luna fata de nivelurile de pret actuale. "Cred ca va fi o luna de stabilizare pentru actiunile cele mai lichide, cu exceptia SIF - urilor, unde este posibil ca investitorii sa speculeze mai puternic inainte de AGA pe fondul chestiunii cu pragul de detinere", a precizat Trandafir.
Actiunile Bancii Transilvania au fost ieri cele mai tranzactionate actiuni, cu un rulaj de 55,5 mld. lei (1,5 mil. euro). La inchidere, actiunile au fost cotate la 14.100 lei/actiune, in scadere cu 2,1% fata de sedinta precedenta.
Pe parcursul sedintei s-au derulat si mai multe tranzactii speciale cu actiunile unora dintre cele mai importante companii de pe piata.
Titlurile Petrom au fost implicate in trei astfel de transferuri, ultimul dintre ele realizat la pretul de 3.650 lei/actiune. Aceste transferuri au insumat 24,1 mld. lei (0,6 mil. euro). In piata, actiunile Petrom au fost tranzactionate la finele sedintei la 3.620 lei/actiune, in crestere cu 0,6%.
Si cu cealalta companie petroliera, Rompetrol Rafinare (Petromidia),
s-a derulat o tranzactie speciala, la pretul de 985 lei/actiune, valoarea ei fiind de 7,8 mld. lei (0,2 mil. euro). Ultima tranzactie din piata cu aceste titluri s-a perfectat la 984 lei/ actiune, pret cu 0,4% mai ridicat fata de cel de vineri.
O alta companie care a facut obiectul unei tranzactii speciale a fost Turbomecanica, care a fost tranzactionata "in afara pietei" la 123.000 lei/ actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 12,3 mld. lei (0,3 mil. euro). Pretul la inchidere din piata a fost de 120.000 lei/euro, in scadere cu 0,8%.

Romexterra Leasing, pe Bursa pana in octombrie
Actionarii Romexterra Leasing au aprobat listarea titlurilor firmei la Bursa de Valori, operatiunea urmand sa aiba loc, cel mai probabil, in luna august sau septembrie, potrivit presedintelui companiei, Cornel Constantinescu. "In functie de studiile realizate de societatea care va intermedia plasamentul, precum si de analiza KPMG, auditorul grupului Romexterra, vom decide gradul de deschidere al societatii, in limita a 25-35% din actiuni", a precizat Constantinescu.

Piata RASDAQ
Sedinta de tranzactionare de ieri a marcat finalizarea ofertei publice de preluare lansate de catre societatea Trasport Trade Services Bucuresti pentru 40,28% din actiunile companiei Navrom Galati.
TTS a reusit sa achizitioneze un pachet de aproape 295.000 de actiuni, reprezentand 4,3% din capitalul social al Navrom. Pretul oferit de catre compania bucuresteana a fost de 27.990 lei/actiune, valoarea tranzactiei depasind 8,2 mld. lei (225.000 de euro).
In urma finalizarii acestei oferte publice de preluare, Transport Trade Services, una dintre cele mai mari companii de transport din Romania, si-a majorat participatia detinuta la Navrom la 53,7%. Ceilalti actionari semnificativi ai companiei de transport fluvial din Galati sunt Transfer International Spedition, care detine 10,1% din actiuni, si SIF Transilvania, cu 9,6% din actiuni.
In piata, cel mai mare rulaj l-au realizat titlurile societatii Romportmet Galati, cu transferuri de aproape 2 mld. lei (54.000 de euro). Pretul de tranzactionare a crescut pe parcursul sedintei de la nivelul minim de 35.000 lei/actiune pana la 37.500 lei/actiune, care a fost si cotatia de inchidere. Actiunile societatii galatene au inregistrat astfel o apreciere de 7,1%. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 34,5 mil. euro.
Romportmet Galati este un operator portuar, care are ca principala activitate descarcarea materiilor prime la vrac. Societatea s-a infiintat in urma reorganizarii companiei de navigatie fluviala Navrom Galati, in 1991. In prezent, principalii actionari ai Romportmet sunt Broadhurst Investments, cu 78,2% din actiuni si Sidex Trading, cu 11,5% din actiuni.
La categoria I, cel mai tranzactionat emitent a fost ieri producatorul de confectii Braiconf Braila, cu un rulaj de aproape 1,9 mld. lei (51.000 de euro). Pretul de tranzactionare a inregistrat variatii semnificative pe parcursul sedintei, intre 80.000 lei/actiune si 89.000 lei/actiune, inchizand la 82.500 lei/actiune, in crestere cu 3,1% comparativ cu ziua precedenta.
La categoria de baza, rulajele au fost destul de reduse, cel mai tranzactionat emitent fiind Biofarm Bucuresti, cu transferuri de aproape 0,7 mld. lei (19.000 de euro). Cea mai mare parte a tranzactiilor s-au realizat la pretul de 4.000 lei/actiune, aprecierea fata de sedinta precedenta fiind de 0,2%.
Indicele RASDAQ-C care urmareste evolutia tuturor actiunilor cotate pe RASDAQ a intrerupt trendul descendent, reusind o apreciere de 0,14%. Lichiditatea a ramas insa la un nivel scazut, valoarea totala a tranzactiilor fiind de doar 10 mld. lei (277.000 de euro).
andrei.chirileasa@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO