Burse - Fonduri mutuale

Depozitarul Central a depăşit Bursa anul trecut şi la afaceri şi la profit

Autor: Andrei Chirileasa

29.05.2011, 18:58 486

Depozitarul Central, instituţia pieţei de capital care asigurăserviciile de decontare şi compensare pentru tranzacţiile derulatepe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi ţine registrele acţionarilorpentru companiile listate, a raportat pentru anul trecut afaceri de20,4 mil. lei (4,8 mil. euro), în creştere cu circa 60% faţă de2009, şi un profit net de aproape 6 mil. lei, de aproape patru orimai mare decât în anul precedent.

Situaţiile financiare ale Depozitarului Central au fost aprobateîn Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de săptămâna trecută.Depozitarul Central este controlat în proporţie de peste 67% deBursa de Valori Bucureşti (BVB), restul acţiunilor fiind deţinutede SIF-uri, bănci şi firme de brokeraj.

Depozitarul Central a obţinut anul trecut rezultate mai bunedecât acţionarul său majoritar, BVB, care a raportat afaceri de 13mil. lei şi un profit net de 5,7 mil. lei.

Creşterea puternică a rezultatelor Depozitarului s-a datorat înprimul rând transferurilor mari cu acţiuni ale FonduluiProprietatea (FP), care anul trecut se putea realiza doar prinDepozitar. În 2010 s-au transferat circa 30% din acţiunile FonduluiProprietatea, iar Depozitarul a taxat aceste transferuri lavaloarea nominală de 1 leu/acţiune, percepând un comision din sumatotală a tranzacţiei.

Începând de la 25 ianuarie 2011, titlurile Fondului Proprietateaau fost listate la Bursă, fiind tranzacţionate pe piaţareglementată. Astfel, comisioanele încasate de Depozitarul Centralau scăzut semnificativ. Depozitarul percepe un comision de 0,0085%din tranzacţiile cu acţiuni derulate pe Bursă.

În aceste condiţii, pentru 2011 Depozitarul şi-a bugetat afaceride 14,4 mil. lei, în scădere cu 30%, şi un profit net de 1,5 mil.lei, de patru ori mai mic.

Acţionarii au mai aprobat majorarea capitalului social cu sumade 3,49 mil. lei, la 25,3 mil. lei, prin încorporarea unor rezervedin profiturile realizate în 2006 şi 2007. De asemenea, acţionariiau aprobat ca o parte din profitul din 2007 să fie repartizat subformă de dividende acţionarilor, în sumă de 6,26 mil. lei. BVB arputea încasa circa 4,2 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO