Burse - Fonduri mutuale

Dinel Staicu e oficial seful SIF Oltenia

Dinel Staicu e oficial seful SIF Oltenia

Fan al familiei Ceausescu, Dinel Staicu conduce una dintre cele mai profitabile companii din tara

24.08.2006, 20:09 34

Omul de afaceri Dinel Staicu a fost avizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in functia de presedinte si director general al SIF Oltenia.
Staicu, un fan declarat al familiei Ceausescu, fusese numit la conducerea societatii de investitii financiare la jumatatea acestui an, intr-o lupta pentru putere dusa pe parcursul mai multor luni.
Dinel Staicu a ajuns astfel sa controleze una din cele mai profitabile companii din Romania, cu un profit de 25,9 milioane de euro dupa primele sapte luni ale anului si o valoare de piata de 435,1 milioane de euro. Principala avere a societatii sunt pachetele de cate 6,12% din BCR, 5,34% din BRD, 0,86% din Petrom si circa 5% din Banca Transilvania, alaturi de acestea SIF Oltenia controland pachete la alte cateva sute de societati romanesti.
Dupa alegerea sa la conducerea SIF, Staicu a spus ca nu intentioneaza sa vanda principalele pachete de actiuni detinute de societate la banci si Petrom. El a mai spus la acel moment ca nici una dintre SIF-uri nu poate sa isi vanda pachetele de actiuni de la BCR timp de doi ani de la semnarea contractului de privatizare, existand o intelegere in acest sens intre cele cinci SIF-uri.
Omul de afaceri craiovean a fost avizat si in functia de presedinte al Comitetului de directie al SIF Oltenia, din care vor mai face parte Florian Buzatu si Margareta Racovita.
Staicu i-a luat de altfel locul Margaretei Racovita in functia de director general, dupa ce aceasta, care reprezenta interesele omului de afaceri Catalin Chelu, nu a fost avizata de CNVM din cauza lipsei de experienta in domeniul administrarii fondurilor de investitii. Comisia l-a avizat si pe Tudor Ciurezu in calitate de vicepresedinte si director general adjunct al societatii.
Lupta pentru preluarea conducerii executive a SIF Oltenia a inceput la AGA din aprilie, cand Catalin Chelu a acuzat conducerea societatii ca nu ar rezista presiunilor la care este supusa in legatura cu pachetul de actiuni de la BCR.
SIF-urile au purtat anul trecut negocieri dure cu statul si ulterior cu austriecii de la Erste in cadrul procesului de privatizare a BCR, cerand listarea bancii pe Bursa si o serie de clauze care sa ii protejeze ca actionari minoritari.
Conform informatiilor de pe piata, Dinel Staicu ar controla circa 5% din actiunile SIF Oltenia, in mod indirect, dupa ce a mai vandut in ultimii ani o parte din titluri.
Staicu a fost inainte de 1989 militian, absolvind scoala de subofitieri de la Campina. Dupa Revolutie, a intrat in mai multe afaceri, incepand de la statii de benzina pana la sere. A fost si patronul echipei de fotbal Universitatea Craiova, care in timpul mandatului sau a retrogradat in divizia B.
Numele sau este legat si de Banca Internationala a Religiilor (BIR), care a intrat in faliment in anul 2000.
De altfel, Parchetul National Anticoruptie (in prezent numit Directia Nationala Anticoruptie) il cerceta anul trecut in legatura cu fraudarea BIR.
Tot dupa Revolutie, Dinel Staicu a obtinut un titlu de doctor in economie, cu o teza pe tema economiei subterane, ceea ce i-a permis sa faca parte din Consiliul de Administratie al SIF Oltenia. Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri pe Bursa 0,4%, intr-o zi dominata de scaderi pentru titlurile lichide de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO