Burse - Fonduri mutuale

Doar cehii au mai ramas in cursa pentru IAR

04.11.2008, 18:40 16

AVAS continua negocierile doar cu grupul ceh Aero Vodochody in procesul de privatizare a constructorului de aeronave IAR Ghimbav (IARV), dupa ce a exclus de la compania Marcovici Capital Ltd din Israel unul din cei doi ofertanti, au anuntat reprezentantii institutiei.

AVAS deruleaza negocieri impreuna cu Aero Vodochody pentru imbunatatirea ofertei depuse de investitor, in vederea preluarii pachetului de actiuni detinut la IAR Ghimbav, potrivit AVAS.
"Cel de-al doilea ofertant, respectiv Marcovici Capital Ltd, a fost exclus de la procesul de privatizare deoarece documentele de participare nu au indeplinit conditiile impuse prin dosarul de prezentare", mai arata institutia de privatizare.
La 15 septembrie 2008, AVAS a inregistrat doar doua oferte pentru preluarea IAR Ghimbav, din partea celor doua companii. Documentele pentru participarea la procesul de privatizare a intreprinderii IAR Ghimbav au mai fost achizitionate de Eurocopter (Franta) si firmele romanesti Rups, UTI Systems, Grivco si RO Mike Trade, dar acestea nu au depus oferte.
Procesul de privatizare a IAR Ghimbav a fost reluat in data de 21 aprilie 2008, dupa ce procedura de privatizare demarata in 2006 nu s-a finalizat. Pachetul scos la vanzare reprezinta 64,89% din capitalul social al companiei.
Constructorul de aeronave a incheiat primul semestru cu un profit brut de 2,1 mil. lei (0,57 mil. euro), de patru ori mai redus fata de cel raportat in perioada similara a anului trecut, la afaceri de 60,9 mil. lei (16,6 mil. euro), in crestere cu 22%.
Actiunile IARV sunt listate pe Bursa RASDAQ, unde erau cotate ieri la pretul de 1,7 lei/actiune, in scadere cu 5,5%. Capitalizarea companiei este de 8,8 mil. euro, participatia scoasa la vanzare de AVAS fiind evaluata la 5,7 mil. euro.
Aero Vodochody este interesata si de privatizarea Avioane Craiova, pentru care a derulat negocieri cu AVAS. Negocierile au fost intrerupte la sfarsitul lui septembrie. La sfarsitul lunii octombrie, AVAS a reluat privatizarea Avioane Craiova.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO