Burse - Fonduri mutuale

Dorin Danescu: Actiunile mici pot face diferenta de randament

Dorin Danescu: Actiunile mici pot face diferenta de randament

Dorin Danescu, presedintele Star Asset Management: E clar ca portofoliile fondurilor mutuale se aseamana in ceea ce priveste investitiile pe SIF-uri si banci. Din acest motiv, emitentii mici pot sa faca diferenta.

15.09.2006, 20:52 125

Presedintele societatii de administrare a fondurilor mutuale Star Asset Management cauta oportunitati printre societatile mai putin vizibile de la Bursa, insa mizeaza in continuare si pe "vedete".
Dorin Danescu a parasit la inceputul acestui an SIRA pentru a prelua conducerea unei societati noi, Star Asset Management, si a lansat deja doua fonduri mutuale noi, Star Focus si Star Next. El a obtinut anul trecut cel mai bun randament de pe piata cu fondul Omninvest, in principal datorita investitiilor in societati mai putin lichide.
Danescu mizeaza pe un portofoliu foarte diversificat, alcatuit pe baza analizei fundamentale a situatiei financiare a emitentilor. Desi SIF-urile si bancile reprezinta componente de baza ale portofoliilor celor doua fonduri, societatea se concentreaza si pe micii emitenti cu potential ridicat de crestere, care pot face in final diferenta intre doua fonduri.
"E clar ca portofoliile fondurilor mutuale se aseamana in ceea ce priveste investitiile pe SIF-uri si banci. Din acest motiv, emitentii mici pot sa faca diferenta. Companiile industriale, de exemplu, sunt foarte interesante pentru un fond mutual, insa prezinta doua probleme: nu au lichiditate si nu au un actionariat suficient de dispersat", spune Danescu.
Star Next, fondul de actiuni administrat de Star Asset Management, avea in portofoliu la finele primului semestru 24 de companii. Printre acestea se numara companii din industria aeronautica, precum IAR Brasov si Aerostar Bacau, la producatorul de tevi Mittal Steel Roman si la producatorul de echipamente electrice Electromagnetica Bucuresti, ale caror actiuni au inregistrat printre cele mai mari cresteri de la Bursa in primele opt luni ale acestui an. "Aceste companii au perspectiva, la fel ca si producatorii de tevi, insa, din pacate, in cazul producatorilor de tevi precum Artrom sau Silcotub este destul de tarziu de intrat la cumparare, avand in vedere ca exista foarte putine actiuni disponibile pe piata", spune Danescu.
Componenta de baza a portofoliului Star Next o constituie insa SIF-urile, care reprezinta circa un sfert din activul net, bancile si companiile petroliere, adica actiunile lichide de pe Bursa.
"SIF-urile mai pot inca sa creasca, iar rezultatele bune le vor sustine. In ceea ce priveste bancile, teoria spune ca trebuie sa existe in portofoliu pentru stabilitate. BRD este deja o actiune matura, ale carei evolutii sunt influentate de rezultatele financiare, in timp ce Banca Transilvania este o actiune interesanta, daca avem in vedere perspectiva preluarii de catre un investitor strategic in urmatorii ani", considera Danescu.
Fondul diversificat Star Focus are un portofoliu de actiuni alcatuit, in cea mai mare parte, din actiuni lichide, alaturi de SIF-uri, banci si companii petroliere, in el regasindu-se si participatii la doua companii farmaceutice, Antibiotice si Zentiva (fosta Sicomed).
Danescu spune ca nu prea urmareste miscarile de portofoliu ale celorlalti administratori si nici nu crede ca se poate vorbi de tendinte in politicile de administrare ale fondurilor de pe piata.
"Nu cred ca exista o tendinta pe piata. Cand construiesti un portofoliu, pleci pe o anumita linie, iar daca iti schimbi strategia doar pentru ca identifici o tentinta in piata rezultatele pot fi negative. Pe de alta parte, piata este foarte mica, iar oportunitatile de investitii destul de putine, astfel ca e normal ca portofoliile sa se asemene", sustine el.
Cresterea lichiditatii pe piata futures de la Sibiu si lansarea unor produse noi, cu scadente lungi, au determinat tot mai multi administratori de fonduri sa-si indrepte atentia si spre Bursa de la Sibiu.
"Am intrat si pe piata de la Sibiu, in prima faza pentru hedging. Scadentele lungi ofera in prezent spreaduri (diferenta dintre cotatia futures si cea spot - n. red.) foarte interesante", spune Danescu.
Activele celor doua fonduri administrate de Star Asset Management au crescut de peste 4,2 ori de la lansare, acestea reusind sa atraga circa 1,2 milioane de euro (4,2 mil. lei) in primele 5 luni de la lansare. In prezent, activele celor doua fonduri se ridica la peste 1,56 milioane de euro (5,5 mil. lei).
Star Asset Management este una dintre cele mai tinere societati de administrare a investitiilor de pe piata. Societatea a fost infiintata in acest an, fiind controlata de Georgeta Danila, sotia presedintelui BCR, Nicolae Danila.
Activele fondurilor mutuale au crescut in primele opt luni ale acestui an cu circa 52%, depasind la sfarsitul lunii august 140 de milioane de euro. Cresterea de activ s-a datorat, in principal, lansarii de noi fonduri in special de catre societatile de administrare ale bancilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO