Burse - Fonduri mutuale

Erste: Pentru pietele europene nu se vede deocamdata o intoarcere de trend

Erste: Pentru pietele europene nu se vede deocamdata o intoarcere de trend
21.12.2008, 17:49 17

Analistii bancii austrice Erste, actionarul majoritar al BCR, nu cred ca este posibila o intoarcere a trendului de scadere al pietelor europene in prima parte a anului viitor si spun ca pe pietele americane perspectiva ramane negativa, potrivit strategiei globale pentru primul trimestru al anului viitor.

"Din punctul de vedere al analizei tehnice, indicele de actiuni european EuroStoxx se mentine inca pe un trend descendent intact, atat pe termen mediu, cat si pe termen lung, o intoarcere de trend nefiind inca asteptata. La o prima vedere, indicele pare sa fie in revenire, dar miscari similare, pe volume scazute, s-au vazut si in perioada ianuarie-mai sau iulie-septembrie", sustin analistii Erste.
Acestia mai spun ca, din punct de vedere istoric, indicii de actiuni raman volatili pentru circa sase luni dupa atingerea minimului si recomanda investitorilor ca in aceasta perioada de volatilitate sa-si mentina investitiile in sectoare defensive, cum sunt productia de energie, hoteluri, petrol si gaze sau telecom, mai slab afectate de perspectivele economice negative.
Pe de alta parte, analistii bancii austrice considera ca actiunile europene se tranzactioneaza in prezent la niveluri atractive, PER-ul mediu al companiilor care intra in componenta indicelui DJ Stoxx 600 fiind de 9. Astfel, randamentul profiturilor companiilor europene se situeaza in jurul nivelului de 800 de puncte de baza, fata de un randament al obligatiunilor de 300 de puncte de baza. "Evaluarea atractiva a actiunilor arata potentialul de scadere limitat pentru actiuni", conchid analistii Erste.
Ei mai sustin ca actiunile europene sunt mai atractiv evaluate decat cele americane, avand randamente ale dividendelor mai mari si potential mai ridicat pe termen lung.
"Ca si in trimestrele precedente, conditiile fundamentale generale pentru pietele americane de actiuni pot fi caracterizate ca fiind proaste. Din cauza mediului economic, caracterizat printr-o scadere a puterii de cumparare a consumatorilor americani din cauza nivelului ridicat de indatorare, o revenire a profiturilor companiilor americane in primul semestru din 2009 este improbabila", explica analistii Erste. Ei mai sustin ca nu exista nici indicatorii care de obicei preced o schimbare a trendului de scadere a profitabilitatii sau cash-flow-urilor companiilor americane.
In aceste conditii, fazele de revenire ale pietelor de capital din SUA vor fi temporare si vor dura cel mult cateva saptamani. "Este inca prea devreme pentru o pozitionare pe termen lung, din cauza ca actiunile americane au evaluari foarte ridicate."
Din punctul de vedere al analizei tehnice, analistii Erste sustin ca o crestere sustenabila a indicelui S&P 500 nu este iminenta, iar volumele mici ale tranzactiilor cu actiuni din putinele saptamani de crestere a pietei arata starea proasta a pietelor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO